Женският национален отбор по волейбол приключи участието си на европейското първенство след загуба с 2:3 (25:12, 21:25, 22:25, 25:14, 17:19) от Швеция в Пловдив. Тимът на Иван Петков пропусна два мачбола в тайбрека и отпадна на осминафиналите.

Българският тим влезе в мача като фаворит, тъй като спечели групата си, а Швеция завърши на четвърто място в своята. Волейболистките започнаха убедително и взе преднина от 7:1 още в началото. Емилия Димитрова и Елица Василева бяха ефективни в атака, а добри изяви имаше и Христина Вучкова. Националките увеличиха аванса си и не срещнаха трудности до края на гейма.

В началото на втория гейм Швеция стигна до преднина от четири точки след няколко грешки на българските волейболистки, както и благодарение на добрия си сервис. Швеция играеше по-успешно в атака и поддържаше преднината си, а с началния си удар затрудняваше посрещането на българките. В крайна сметка резултатът в геймовете беше изравнен.

Двата тима бяха равностойни в третия гейм. Българските волейболистки бяха по-ефективни на блокада, а това им донесе аванс от две точки в средата на гейма. Швеция изравни, но нова блокада и успешни атаки на Елица Василева дадоха преднина на националките. Българските волейболистки обаче така и не успяваха да покажат играта от първия гейм и позволиха ново изравняване. В края на гейма те допуснаха няколко грешки, а Швеция спечели частта.

В четвъртия гейм надлъгването продължи, но българският тим успя да натрупа по-голям аванс - 16:10. Волейболистките си върнаха увереността и до края не само не изпуснаха, а увеличиха преднината си, за да спечелят с 25:14.

В тайбрека Швеция изравни играта. С успешна атака на Нася Димитрова и блокада на Елица Василева България поведе с 8:6. Швеция отново изравни, но българските волейболистки отново поведоха с две точки. Авансът им обаче отново не се задържа, а резултатът беше изравнен - 13:13. Българките пропуснаха два мачбола, а след това волейболистките на Швеция на свой ред имаха две точки за затваряне на мача, но успя при третия опит и се класираха напред.

Дневник