Сезонът във Формула 1 започва отново след лятната ваканция с Гран при на Белгия, а Люис Хамилтън и Макс Верстапен ще подновят една от най-оспорваните битки за титлата в последните години. Екипите на "Мерцедес" и "Ред бул" пък не спират да си разменят реплики през медиите.

Борбата

Шампионът Хамилтън започва втората част от сезона с преднина от осем точки. И въпреки че това предполага, че е фаворит, този път ситуацията не е точно такава.

Само две състезания преди паузата британецът изоставаше с 32 точки от Верстапен, който спечели четири от пет състезания, а можеше да вземе и пълен актив, но спука гума в Азербайджан. Хамилтън изглеждаше притиснат до стената, но след това дойде Гран при на Великобритания, която изигра ключова роля. Двамата претенденти се удариха, Верстапен отпадна, но Хамилтън спечели. Последва още един труден уикенд за пилота на "Ред бул", този път в Унгария, където болидът му бе увреден сериозно след грешка на съотборника на Хамилтън Валтери Ботас. Верстапен завърши девети, а Хамилтън - трети.

Споровете кой е виновен за сблъсъка на "Силвърстоун" не спират, но е факт, че двете състезания донесоха 40 точки в полза на британеца.

Хамилтън обикновено се представя много силно във втората част от сезона, като няколко пъти спечели титли именно заради победите си в края на лятото и през есента. Този път обаче "Мерцедес" няма такова предимство пред "Ред бул", каквото имаше пред съперниците в предишни години.

Добрата новина за британеца е, че Верстапен ще трябва да стартира едно от състезанията до края на сезона от последна редица, тъй като ще се наложи да ползва четвърти двигател. От "Хонда" потвърдиха, че двигателят, увреден в катастрофата на "Силвърстоун", няма как да бъде поправен.

Верстапен ще тръгне от полпозишън в Гран при на Белгия, след като спечели квалификацията под проливния дъжд на "Спа".

Очаквания

Хамилтън очаква още по-тежки двубои с Верстапен до края на сезона. Според него в "Мерцедес" са се справили по-добре от съперниците си до момента.

"Смятам, че се представихме по-добре като отбор. Трудно е да се каже дали имаме по-бърза кола. Знаем колко бързи ще са те в началото, виждали сме скоростта им. Ще бъдем близко, ще бъде трудно. Първата част от сезона беше една от най-тежките и очаквам същото във втората, ако не е и по-тежко", коментира шампионът.

Верстапен пък заяви, че не мисли за последните две състезания.

"Какво е можело и трябваше да стане - не ми харесва да мисля за това. В крайна сметка няма голямо значение, защото ако си достатъчно бърз, ще станеш шампион. Ако не си, дори 40 точки преднина няма да са достатъчно. Не мисля, че те са подобрили представянето си в последните две състезания, така че всичко зависи от нас. Нищо не е загубено, дори и тук да не е най-добрият ни уикенд", коментира Верстапен, който обясни, че "Спа" традиционно е неудобна за "Ред бул" писта.

Промени в календара

Състезанието в Япония вече беше отменено заради пандемията, а Формула 1 намали броя на стартовете. В обновения календар присъстват 11 надпревари. Гран при на Турция се мести на 10 октомври, за да заеме мястото на Япония. В новия календар има планиран старт за 21 ноември, който почти сигурно ще се проведе в Катар.

Изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали се надяваше сезонът да включва рекордните 23 състезания, но в календара вече са 22. Все още не е сигурно дали пандемията няма да принуди Формула 1 да прави допълнителни промени.

Дневник