Новак Джокович ще бъде под светлините на прожекторите в Ню Йорк още от първия ден на US Open. Последният турнир от Големия шлем за сезона ще бъде зорко следен, защото световният №1 е на прага на две исторически събития.

Джокович може да стане първият при мъжете, който печели 21 титли от Шлема, с което да изпревари големите си съперници Роджър Федерер и Рафал Надал. Освен това сърбинът е и пред друго важно постижение - Календарният шлем, или спечелването на четирите големи титли в един сезон.

Още преди началото на турнира основният въпрос е може ли някой да спре сърбина.

Джокович, претендентите и отсъстващите

След спечелването на Australian Open, "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" Джокович е сочен за основен фаворит за титлата в Ню Йорк. Дотук в кариерата си сърбинът има три титли на кортовете във "Флъшинг медоус", където е и с пет загубени финала (най-много загуби на финали в Шлема), а през миналата година дори беше дисквалифициран.

Тази година в Ню Йорк няма да участват големите съперници на световния №1 Федерер и Надал, както и шампионът от 2020 г. Доминик Тийм.

За основни съперници на Джокович са сочени Даниил Медведев, Стефанос Циципас, Александър Зверев, Андрей Рубльов и правещият голям прогрес през тази година Матео Беретини.

"Няма съмнение, че Новак стартира като топ фаворит. Неговият универсален стил, който му позволява да е конкурентен на всякакви кортове, определено го прави претендент №1 в моите очи. Смятам, че US Open тази година е Джокович срещу останалите", каза бившият британски тенисист Тим Хенман.

От съперниците на Джокович с повишено самочувствие в турнира влиза Зверев, който наскоро го победи на олимпийските игри. Германецът сложи край на надеждите на световния №1 за Златен шлем.

Пред сърбина обаче все още стои мечтата за Календарен шлем. Дотук в историята на тениса само двама мъже са го постигали: Доналд Бъдж през 1938 и Род Лейвър, който го прави два пъти - 1962 и 1969 г. При дамите това постигат Морийн Конъли (1953), Маргарет Корт (1970) и Щефи Граф през 1988 г.

Пътят на сърбина към 21-ва титла от Шлема започва с мач срещу 18-годишния квалификант от Дания Холгер Руне.

Битката при дамите

Емблематично отсъствие има и при дамите, като сестрите Серена и Винъс Уилямс пропускат турнира. Това е първи случай от 2003 г., в който и двете няма да играят в Ню Йорк. Сестрите Уилямс имат общо 8 титли от US Open.

Специалистите сочат фаворит за титлата световната №1 Ашли Барти. Освен нея с надежда за трети триумф в рамките на 4 години стартира и Наоми Осака. В последните месеци японката имаше доста проблеми, включително и след повдигане на въпроса за психическото здраве, но се включва в надпреварата.

Другите, които ще бъдат следени с повишено внимание са Арина Сабаленка, Каролина Плишкова, Елина Свитолина и Бианка Андрееску.

"Постоянството на Ашли Барти е нейното най-силно оръжие. Тя се движи по прекрасен начин по корта и мисля, че има големи шансове за титлата. Но какво да кажем за Осака. Да, тя може и да има някои проблеми, но никога не трябва да бъде отписвана в Големия шлем", каза легендата Мартина Навратилова.

Българското участие

Трима български представители ще има на кортовете в Ню Йорк. Григор Димитров и Цветана Пиронкова се класираха директно за турнира, докато Виктория Томова мина през квалификациите и попадна в основната схема като "щастлива губеща".

Димитров започва срещу 539-ия в световната ранглиста Сам Рифис от САЩ. При евентуална победа той ще срещне Алексей Попирин или Раду Албот, а в трети кръг може да срещне Дан Еванс от Великобритания. Димитров се намира в осмината на Даниил Медведев, който го спря преди броени дни на "Мастърс" турнира в Синсинати.

Пиронкова започва с 25-ата поставена Дария Касаткина (Русия). Евентуална съперничка във втори кръг е 22-годишната Маркета Вондрушова, която спечели сребърен медал на олимпийските игри в Токио.

Съперничка на Томова пък е Лорън Дейвис от САЩ, която има три достигания до втория кръг в Ню Йорк.

Дневник