Макс Верстапен стана победител в Гран при на Белгия, в надпревара без нито една състезална обиколка. Проливен дъжд не позволи състезанието да се проведе, като пилотите направиха едва четири тура зад кола за сигурност.

Правилникът на Международната автомобилна федерация (ФИА) и Формула 1 гласи, че състезанието се счита за приключено, ако не са завъртяни 75% от обиколките, но тогава се връчват 50% от точките.

В този случай Верстапен взима 12.5 точки, а пилотът на "Уилямс" Джордж Ръсел, който беше втори в квалификацията, печели 9. Трети е Люис Хамилтън със 7.5 точки, а останалите, които взимат актив са: Даниел Рикардо (6), Себастиан Фетел (5), Пиер Гасли (4), Естебан Окон (3), Шарл Льоклер (2), Никола Латифи (1) и Карлос Сайнц (0.5).

"Никой не искаше да се случва такова нещо, жалко е, но няма какво да се направи. Условията са много сложни. Това показва колко беше важна победата в квалификацията", каза Верстапен след решението на стюардите.

Състезанието започна с 25 минутно закъснение, но след загряващата обиколка беше показан червен флаг. Последва тричасово забавяване преди пилотите да се върнат на пистата, но след три тура зад колата за сигурност беше преценено, че има голям риск за всички участници.

"Много исках да се състезавам днес, но беше невъзможно. Жалко е за феновете, дано парите им бъдат възстановени за билетите. Буквално не се виждаше нищо на пет метра пред болида заради огромното количество вода", каза световният шампион Хамилтън.

В класирането за титлата Люис Хамилтън остава начело с актив от 202.5, а Верстапен има 199.5 точки. Следващият 13-и старт за сезона е след седмица на нидерландската писта "Зандворт".

Дневник