Изобилие от тестени сладки и солени изкушения, баници, торти, кексове, вкусно приготвени зеленчуци и риба подредиха днес участниците в изложбата и предложиха на шуменци истинско кулинарно пътуване във времето, собщиха от пресцентъра на община Шумен
Изложбата „Кулинарно пътуване във времето“ е една от съпътстващите прояви на фолклорния фестивал „Шумла“. Жури с председател д-р Ивелина Ефтимова, етнолог, преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“ класира участниците в конкурсната програма на кулинарната изложба.
В категорията „Духът на миналото“ най-високото признание за майсторство получиха участниците от фолклорната група „Традиция“ към Народното читалище „Пробуда-1927“ в с. Радко Димитриево. Те впечатлиха със старите пещени манджи, които приготвиха и които някога събираха гости отблизо и далеч на сборовете по селата. „За сбор се пригответе, вкусно нагответе и гости посрещнете“ приканваше техният щанд и посетителите ги изкупиха буквално за минути.
Втората награда отиде при участниците от НЧ „Отец Паисий – 1929“ в шуменския квартал „Мътница“ . Четири трети награди бяха връчени – на танцовата формация „Бисера“ към НЧ „Добри Люцканов“ в село Васил Друмев, на НЧ „Напредък-1920“ от село Царев брод, НЧ „Земеделец-1900“ във Велино и на ДГ „Чучулига“ от Шумен. Бяха раздадени и 7 поощрителни награди.
В категорията „Младежки и семейни кулинарни работилници. Весело и вкусно“ ДГ „Буратино“ и НЧ „Просвета-1926“ в кв. Макак представиха гозби, приготвени заедно от баба, мама, деца и внуци. С характерното за квартала биволско мляко, кукерска салата и др. те спечелиха първото място. С втора, трета и поощрителна награда бяха отличени детската фолклорна група „Перуника“ към НЧ „Пробуда-1958“, Шумен, детската група „Еньовче“ към НЧ „Васил Левски-1895“ в село Енево, Центърът за деца "Слънчево детство" в Шумен и НЧ “Боян Пенев-1949“ в Шумен.
Готвачите от НЧ „Развитие-1897“ в село Дибич бяха наловили скумрия, шаран, сьомга, цаца, миди и направиха истинска кулинарна революция със сръчното печене на скара. Те предлагаха на посетителите всякакви рибни ястия и дори банички с риба и спечелиха първата награда в категорията „Кулинарна революция. Иновативна кухня“. Второто и третото място останаха за НЧ „Стилиян Чилингиров-1963“ в Шумен и НЧ „Развитие-1895“ в село Салманово.
Програмата на фестивала до края на деня и на 5 септември:
4 септември (събота)
16.30 ч. - 18.30 ч.
Анимация с игри за деца "Куклена ферма" /арт-ателие за изработка на кукли от зеленчуци/, Куклено-театрален спектакъл "Каквото направи дядо, все е хубаво"
19.00 ч.
Пресъздаване на шуменски сватбени обичаи – Група за автентичен фолклор "Дядо Драгой", село Драгоево
20.00 ч.
Кконцерт-спектакъл на Фолклорен ансамбъл "Тракия", Пловдив
21.30 ч. - 00.30 ч.
Празнично веселие с оркестър "Фолк палитра" и гост солист Полина Стефанова
5 септември (неделя)
10.00 ч. - 11.00 ч.
Уъркшоп по народни танци
11.00 ч. - 14.00 ч.
Закриване на ФФ "Шумла" с концерт на АНПТ "Мадара", ДТА "Веселяче" и ДТА "Звънче".
ШУМ.БГ
Коментари
Геша
Ти пък не разбра ли че тя се шегува и не е неграмотна,нарочно го е написала във тоя вид
Анонимен
Ансамбъл Тракия - невероятни!!!
Анонимен
Голяма селяния
Анонимен
това мероприятие е за сметка на това че обикновеният българин го очаква много тежка гладна и студена зима ли ?
Българина
Не виждам на снимки пещените манджи?..
Анонимен
само опасна храна виждам от която се надебелява-захрни и тестени изделия с много сол-отвратителна кухня-трябва да се забрани рекламата на тези отровни храни
само риба, ядки и зеленчуци
Анонимен
оооааакахте ли храстите?
Шумлист
Хайде ставайте да ходим да почваме и днешните хора. Скоро почва уъркшопа, да ходим докато има време. Да потропаме докато няма още мерки за вируса, първо иху, после тиху.
Фенка
Много добра организация-поляните окосени,чистаци прибират непрекъснато отпадъците,тоалетни имаше,ама беше неосветено край тях.За сметка на това пък стъпалата от "Чупката" до ул."Вл.въстание" бяха осветени, не толкова, че да четеш вестник, но достатъчно като за гора.