Александър Усик е новият световен шампион по бокс в тежка категория след убедителна победа по точки срещу Антъни Джошуа. Украинецът се представи страхотно пред около 65 000 зрители в Лондон и надигра напълно шампиона. И тримата съдии дадоха победа на Усик - 117:112, 116:112 и 115:113.

Така, след като беше безспорен световен шампион в полутежка категория, 34-годишният украинец вече държи три от четирите титли при най-тежките - на Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова федерация (IBF). Той стана световен шампион след едва три мача в тежка категория.

Усик доминираше в по-голямата част от мача. Той не спираше да се движи, атакуваше Джошуа от различни ъгли и често вкарваше правите си удари. Обратният гард на украинеца допълнително затрудняваше шампиона. Усик беше активен с предната си ръка, но често беше точен и с левия си прав. В третия рунд той разклати Джошуа с ляво кроше.

Британецът направи някои промени и изглеждаше по-добре в следващите два рунда, но в седмия рунд Усик отново направи поредица от силни атаки и с поредния си ляв прав разклати съперника си отново.

Усик беше по-активният боксьор, а Джошуа така и не намираше начин да се справи със защитата и с постоянните атаки на съперника си. В десетия рунд дясното око на Джошуа вече се затваряше. Усик имаше аркада, която обаче не му попречи да продължи да атакува.

Джошуа опитваше удари в тялото, които на моменти му носеха успех, но по-добрите атаки бяха на Усик. В 11-ия рунд украинецът вкара три поредни десни. В последния рунд той напълно доминираше, направи още няколко комбинации, а Джошуа едва издържа до последния гонг.

Усик беше точен със 148 удара от общо 529 опита (28%), докато Джошуа вкара 123 от 641 опита (19%).

Усик вече е с 19 победи от 19 мача (13 с нокаут). Джошуа пък допусна втора загуба, като има и 24 победи (22 с нокаут).

Дневник