Клубовете във Висшата лига могат да загубят доходоносните договори от компании в хазартния бизнес. Очаква се това да се случи от 2023 г., след като британското правителство започва преглед на Закона за хазарта от 2005 г.

Според публикации в английската преса промените, които ще бъдат направени в него, ще забранят сключване на партньорства с букмейкъри, каквито има в момента.

Седем от клубовете в английския елит през настоящия сезон имат за основен спонсор компании за онлайн залагания. Общата стойност на спонсорството за една година за клубовете от Висшата лига и Чемпиъншип (второто ниво на футбола) е около 100 милиона паунда.

За промени в тази сфера се заговори още през 2020 г., когато британският парламент отчете негативното влияние на реклами на букмейкъри. Предвижда се ограниченията да влязат в сила от 2023 г.

В момента някои компании използват вратичка, тъй като нямат лиценз за Великобритания. Те са регистрирани в Малта или остров Ман, но въпреки това пробиват на британския пазар чрез спонсорските договори.

Подобни забрани вече бяха въведени в Испания и Италия.

Дневник