УЕФА отмени всички санкции, свързани с клубовете, които създадоха Суперлигата. Европейската асоциация съобщи, че прекратява дисциплинaрните процедури срещу трите клуба, които все още поддържат проекта - "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Ювентус".

УЕФА спря всякакви правни действия, след като миналата седмица съд в Мадрид ѝ даде петдневен срок да го направи и да го съобщи на сайта си. Ако това не се беше случило, президентът на УЕФА Александър Чеферин рискуваше да му бъде издадена заповед за арест заради неспазване на съдебна заповед. Крайният срок за отмяна на санкциите беше в понеделник.

"УЕФА взима под внимание писмото, изпратено от независимата апелативна комисия на УЕФА, с което дисциплинарните процедури, предприети срещу "Барселона", "Ювентус" и "Реал" (Мадрид) за потенциално нарушаване на правната рамка във връзка с така наречената Суперлига са обявени за нищожни, сякаш никога не са били откривани", се казва в съобщението на УЕФА.

Отменени са и глобите срещу останалите девет клуба, които обявиха, че напускат проекта - "Арсенал", "Челси", "Ливърпул", "Манчестър сити", "Манчестър юнайтед", "Тотнъм", "Атлетико" (Мадрид), "Интер" и "Милан". През май деветте клуба се съгласиха да платят обща глоба от 15 млн. евро, както и приходите им от европейските турнири да бъдат намалени с 5% за един сезон.

"Барселона", "Реал" и "Ювентус" отказаха да се оттеглят от Суперлигата, както и да плащат глоби на УЕФА. Те бяха заплашени с изваждане от Шампионската лига, но след това бяха допуснати до участие след друго решение на съда в Мадрид, който още през април съобщи, че УЕФА нарушава законите за свободна конкуренция в Европейския съюз.

Въпреки че президентът на УЕФА Алексндър Чеферин заплашваше клубовете с наказания месеци наред, сега всички процедури са прекратени. От УЕФА съобщиха още, че ще защитават позицията си.

"УЕФА ще продължи да предприема всички нужни стъпки, в строго спазване на националното законодателство и на законите на Европейския съюз, за да защити интересите си, както и интересите на всички заинтересовани страни във футбола", се казва още в съобщението.

Дневник