Димитър Кузманов се класира за втория кръг на "София оупън" след победа с 6:7 (4), 7:6 (3), 6:3 срещу Лоренцо Музети за малко повече от три часа игра. Българският тенисист, който е 226-и в световната ранглиста поднесе една от изненадите в турнира, отстранявайки 61-ия в света. Това е първа победа за Кузманов в София при шестото му участие в турнира.

Кузманов спаси точка за пробив още в първия гейм. В следващия той стигна до брейкбол, а Музети му го даде с двойна грешка. Кузманов имаше проблеми със сервиса си, а в следващия гейм направи две двойни грешки. Въпреки че имаше общо три точки за пробив, Музети обаче не се възползва и българският тенисист поведе с 3:0.

Проблемите обаче продължиха и при следващите подаване на Кузманов, който отново беше изправен пред три брейкбола. Той ги отрази, след това спаси още една възможност, но при петата направи двойна грешка. Така италианецът върна пробива за 2:3, а след това изравни.

Двамата си размениха по още един пробив за 5:5. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който Кузманов допусна прекалено много грешки и изостана с 1:6. Той спечели три поредни точки, но Музети все пак спечели.

Във втория сет ситуацията не се промени. Кузманов имаше проблеми при свой сервис. При 1:2 той спаси три точки за пробив, но все пак измъкна подаването си. Ситуацията се повтори и при следващото му подаване, когато той се измъкна след два брейкбола. Стигна се до нов тайбрек, в който Кузманов игра по-добре и спечели със 7:3.


В началото на третия сет и двамата печелеха подаванията си сравнително леко. Кузманов проби за 4:2, а след това не позволи на съперника си да се върне в мача.

Кузманов спаси общо 16 от 18 точки за пробив в мача. В следващия кръг той ще срещне квалификанта Камил Майхжак (Полша), който влезе на мястото на отказалия се заради контузия Александър Бублик (Казахстан).

При двойките Адриан Андреев и Александър Лазаров отпаднаха в първия си мач след загуба с 2:6, 4:6 от Роман Йебави (Чехия) и Матве Миделкооп (Нидерландия).

Дневник