Олимпийският шампион в скока на дължина Грег Ръдърфорд обяви, че ще опита да се класира на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. Британецът, който беше сред най-добрите в дългия скок години наред и спечели олимпийската титла в Лондон през 2012 г., е започнал усилени тренировки през април с тима на Великобритания по бобслей.

Ръдърфорд (34 г.) беше избран в разширения състав, който ще преследва класиране в мъжките двойки и мъжките четворки.

"Огромно предизвикателство е за бивш спортист да се пробва в съвсем различен спорт и дисциплина. Благодаря много за подкрепата на всички хора", написа британецът в "Инстаграм".

Участието на бивши лекоатлети в състезания по бобслей не е прецедент, като често те успяват да направят и успешни кариери.

Ръдърфорд има още бронз от Рио 2016, световна титла, както и две европейски срещу името си. Британецът прекрати кариерата си през 2018 г.

В историята общо 128 спортисти са участвали на летни и зимни олимпийски игри. Само петима успяват да спечелят медали и в двете състезания: Еди Ийгън (бокс и бобслей), Якоб Тулин Тамс (ски скокове и ветроходство), Криста Лудинг Ротембургер (бързо пързаляне с кънки и колоездене на писта), Клара Хюз (бързо пързаляне с кънки и шосейно колоездене), Лорин Уилямс (лека атлетика и бобслей).

Никога спортист от Великобритания не е постигал подобно нещо. Страната има злато в бобслея при двойките през 1964 г. на игрите в Инсбрук, един сребърен и два бронзови медала.

Дневник