Катар влиза във Формула 1 като домакин на състезание и ще заеме свободния уикенд в календара през този сезон. Емирството ще приеме старта на 21 ноември, който остана свободен след отмяната на надпреварата в Австралия.

Състезание в Катар ще се проведе само седмица след старта в Бразилия на пистата "Интерлагос". Това ще бъде голямо предизвикателство за екипите, които ще трябва да изминат 11 хиляди километра. Надпреварата в емирството ще даде и начало на серия от такива в Близкия Изток.

На 5 декември Саудитска Арабия ще дебютира като домакин във Формула 1, а на 12 декември ще бъде финалът на сезона в Абу Даби.

Домакин на състезанието в Катар ще бъде пистата "Лосаил". Тя е редовно използвана в Световния шампионат по мотоциклетизъм (MotoGP), като страната има старт от 2004 г. Обикновено състезанията в MotoGP са нощни.

От Формула 1 добавиха, че Катар ще бъде редовен домакин в календара от 2023 г. Договорът е за 10 години и вече е подписан.

"Катар има силна и дългогодишна воля да участва във Формула 1. Партньорството ни е дългосрочно и се радаваме много, че Формула 1 ще стъпи в още една страна", коментира изпълнителният директор на спорта Стефано Доменикали.

Той добави, че Международната автомобилна федерация (ФИА) и Формула 1 са държали да проведат календар с 22 старта, какъвто става възможен с влизането на Катар. По-рано през годината бяха отменени надпреварите в Австралия, Китай, Канада, Япония и Сингапур.

Включването на Катар в календара продължава тенденцията Формула 1 да има все повече състезания в Азия. В оригиналния календар за 2021 г. присъстваха общо .. старта на континента: Бахрейн, Китай, Сингапур, Япония, Саудитска Арабия и Абу Даби. Виетнам, която подписа договор с Формула 1 в крайна сметка отпадна от календара.

Катар и Саудитска Арабия ще станат деветата и десетата страна в Азия, които приемат стартове от Формула 1. Между 1999 и 2017 г. Малайзия беше част от шампионата, Южна Корея прие четири старта между 2010 и 2013 г. Индия пък беше домакин през 2011, 2012 и 2013 г.

Приемането на кръг от Формула 1 е поредната стъпка към присъствието на Катар на спортната карта. През 2022 г. емирството ще бъде домакин на световното първенство по футбол, което ще се проведе между 21 ноември и 18 декември.

Дневник