Мъж от Англия е осъден на 8 седмици затвор заради расистки обиди към фуболиста Ромейн Сойерс в социалните мрежи. Осъденият се казва Саймън Силууд, като съдът не прие неговите доводи, че обидата към футболиста, изпратена като съобщение във "Фейсбук", се дължи на автокорекция.

Осъденият е на 50 години от Кингсуиндфорд, Западен Мидландс. Освен лишаването от свобода Силууд ще трябва да плати и глоба от 500 паунда.

Сойерс съобщи за обидата на расова основа през януари 2021 г., когато беше играч на "Уест Бромич Албиън". Това се случи след загубата 0:5 от "Манчестър сити" във Висшата лига. По-късно беше направено разследване и Силууд, който е фен именно на "дроздовете", беше признат за виновен.

"Няма място за расизъм или расистки обиди онлайн. По мое мнение това преминава прага на нормалното поведение. Оценявам и нивото на разкаянието ви като съвсем минимално", заключи съдия Бриони Кларк, преди да обяви присъдата.

В последните години случаите с онлайн обиди към футболисти на расова основа зачестиха. През лятото беше направено и проучване, което показа, че 70% от феновете в Англия виждат проблеми с расизма.

Дневник