ФИФА трябва да спре да пита бивши футболисти дали одобряват идеята световните първенства да провеждат през две години, а не през четири, и да потърси мнението на настоящите играчи. Около това мнение се обединиха Тиери Анри и Джейми Карагър. Двамата не одобряват плановете на международната федерация за промяна на календара.

Анри и Карагър бяха заедно в студиото на CBS с Петер Шмайхел, който е сред легендите, подкрепящи предложението на ФИФА.

"Дали ФИФА всъщност пита сегашните играчи какво мислят по въпроса? Играл съм на четири световни и три европейски първенства и след всяко от тях бях разбит психически. Въпросът не е до изиграните мачове, а до подготовката, до връщането след световното и след сезон в клуба ти. Ако играеш световно през две години, ще бъде още по-тежко психически за играчите", заяви Анри, който спечели световната титла с Франция през 1998 г. и игра финал през 2006 г.

В момента бившият нападател е помощник-треньор в националния отбор на Белгия. Легендата на "Арсенал" критикува и бившия си мениджър в тима - Арсен Венгер, който е в основата на плана за промяна на календара. Според Венгер 25 дни са достатъчни за играчите да си починат след световно.

"Отнемаше ми повече дни да се възстановя. Арсен предлага 25 дни - физически да, но психически - това не е достатъчно", каза още Анри.

Легендата на "Ливърпул" Джейми Карагър призна, че наскоро е участвал в среща с ФИФА заедно с бившия си съотборник Хавиер Масчерано и бившия халф на "Манчестър сити" Яя Туре. След това Карагър не беше споменат сред бившите играчи, които подкрепят ФИФА, но Масчерано и Туре бяха в списъка.

"Големият проблем е защо се опитват да накарат бивши играчи да ги подкрепят? Ние няма да играем на тези световни. Питайте футболистите, които ще играят. Питайте Марко Верати, Джорджо Киелини. Питайте Килиан Мбапе, питайте Мо Салах. Те са тези, които трябва да подкрепят това, а не бивши играчи. Не Роналдо, не Петер Шмайхел", каза Карагър.

Някои настоящи звезди във футбола вече се обявиха против идеята. Испанецът Серхио Бускетс заяви, че скоро футболистите ще започнат да експлодират по терена, а според Гарет Бейл по-честото провеждане на световни ще намали качеството и ще обезцени самия турнир. Селекционерът на Франция Дидие Дешан, който беше капитан на тима, спечелил титлата през 1998 г., а след това изведе "петлите" до злато и като треньор през 2018 г., също е против плановете.

"Световното да е през две години ме кара да чувствам, че го тривиализираме. Това е най-добрата дума, за която се сещам. Досега си беше добре на всеки четири години. Свикнали сме с това", заяви Дешан.

Петер Шмайхел призна, че световното наистина е изтощително за играчите и че футболистите на практика ще останат без ваканция през две години, но въпреки това подкрепя проекта.

В четвъртък ФИФА е провела онлайн среща с представителите на 200 национални федерации в търсене на подкрепа. Против плана на ФИФА вече се обявиха от УЕФА, южноамериканската конфедерация (КОНМЕБОЛ), Асоциацията на европейските клубове, профсъюзът на футболистите (FIFPro), както и сдружението на европейските футболни лиги.

Дневник