Двама от боксьорите, които са сред пострадалите от манипулирането на мачове на олимпийските игри в Рио де Жанейро, поискаха международната федерация (AIBA) да им даде медалите, отнети от реферите.

Майкъл Конлан, който отпадна на четвъртфинал в категория 56 кг след загуба от Владимир Никитин (Русия), призова реферите и всички виновни технически лица да бъдат съдени за спортна измама. Джо Джойс (Великобритания), който загуби финала в кат. +91 кг от Тони Йока (Франция), си поиска златния медал.

Манипулирането на мачовете и корупцията в олимпийския бокс беше разкрита от доклад на Ричард Макларън, който направи разследване след искане на сегашния президент на AIBA Умар Кремльов. Разследването показа, че е имало система за манипулация на мачове чрез съдиите. Макларън посочва като "ключови фигури" в нея бившия президент на AIBA Чън-Куо Ву и изпълнителният директор Карим Бузиди. Сред обвинените от Макларън е и българката Стела Стоянова.

В доклада се посочва, че съдии, които са били с категория "пет звезди", са използвали сигнали и са инструктирали колеги как трябва да завършват мачове. Длъжностни лица и рефери, които не са били съгласни, са изгонени от спорта още по време на квалификациите.

Конлан показа среден пръст на съдиите след загубата си на олимпиадата.

"Мислех си, че всичко това ще бъде покрито, но все пак, пет години по-късно, истината излиза, което е страхотно. Радвам се, това показва, че действията ми тогава са били справедливи. Моята цел беше да стана олимпийски шампион, а това никога няма да се случи. Но мога да съм двукратен олимпийски медалист, искам си медала", каза пред "Ройтерс" ирландецът, който е бронзов медалист от игрите в Лондон.

По-късно той заяви, че трябва да има по-сериозни наказания, не само от спортните институции.

"Аз бях действащият световен шампион, поставен под №1, фаворит за златото и мечтата ми беше отнета. Трябваше да съм го забравил, но този доклад ми даде надежда за справедливост. За да има справедливост, няма да е достатъчно да изритат замесените в корупция от спорта. Това е престъпление, това е спортна измама. Трябва да бъдат обвинени в престъпление", каза Конлан пред "Гардиън".

Той заяви, че AIBA трябва да отмени и глобата от 10 хил. швейцарски франка, която му беше наложена в Рио.

"Казах, че са корумпирани и ме глобиха. Така и не платих глобата, но ако искам да съм в аматьорския бокс като треньор, ще трябва да я платя, за да се върна. Как може да ме глобят, че съм казал истината, а отговорните за корупция може да не бъдат наказани? Искам си медала и го заслужавам. Ограбиха ме, отнеха ми възможност за злато, няма как да получа злато, защото не съм бил на полуфинала и финала. Но ще е правилно AIBA да отмени всички съмнителни резултати в доклада."

Макларън посочва 11 мача, за които има съмнения, а за някои от тях има неоспорими доказателства за манипулация. Един от двубоите е финалът при най-тежките, като Джо Джойс също си иска златото.

"Твърдо вярвам, че бях победител и заслужавам златото. Ако е имало корупция, а изглежда е имало, вярвам, че AIBA и МОК ще се опитат да предпазят честността на спорт и ще ми дадат златния медал. Не трябва да бъде позволявано на корупцията да успее", каза Джойс.

И Конлан, и Джойс се преместиха в професионалния бокс. Конлан е с 16 победи (осем с нокаут) и спечели междинната титла на WBA в категория "перо". Джойс е с 13 успеха (12 с нокаут) и претендент за световната титла на WBO в тежка категория.

През 2017 г. замесените в корупция съдии бяха изгонени, а година по-късно Ву също беше отстранен от бокса. Макларън ще представи още два доклада за бокса през ноември и следващия март, които ще препоръчат спортни наказания за замесените.

Дневник