Италианецът Яник Синер спечели титлата на тенис турнира от сериите АТП 250 "Софиуя оупън" за втора поредна година. Тенисистът, който е само на 20 години, надигра Гаел Монфис в два сета - 6:3, 6:4.

Двубоят в "Арена Армеец" продължи само час и 17 минути.

14-ият в световната ранглиста стигна до титлата без да загуби нито един сет, като във финала отново беше на много високо ниво. Синер е първият тенисист, който успява да защити титлата си в София. През 2016 г. Роберто Баутиста Агут спечели, след което шампиони станаха Григор Димитров (2017 г.), Мирза Башич (2018_ и Даниил Медведев.

Титлата е четвърта в кариерата на Синер и трета за него през 2021 г. Италианецът постигна трети успех в четири срещи с Монфис.

"Изключително съм щастлив от тази титла. Спечелих първата титла в кариерата си именно в София, така че е специално да защитя трофея. Мога да кажа, че това беше най-добрият ми мач в този турнир. Никога не е лесно да играеш срещу Гаел, той е страхотен тенисист, така че радостта ми е голяма", каза Синер след срещата.

В първия сет Синер успя да пробие още във втория гейм, което се оказа решаващо. Италианецът задържа аванса си и не позволи да бъде изненадан. Той контролираше играта от основната линия, а в моментите, когато имаше проблеми успя да защити и двете точки за пробив, до които се добра Монфис.

Вторият сет започна идентично, като Синер проби Монфис още на старта. До края на сета французинът дори не успя да стигне до точка за пробив, като италианецът взе четири от петте си сервис гейма на нула.

Дневник