Малко повече от седмица преди конгреса на Българския футболен съюз (БФС) не е ясно колко делегати ще участват в него. Това съобщи кандидатът за президент на организацията Димитър Бербатов.

"На 12 октомври ще бъде конгресът. Делегатите все още не са обявени, защо не са - гадаем. Трябваше да ги обявят в петък. Знаем, че са 531 отбора, ще бъде най-добрият вариант тези отбори да бъдат представени от 531 делегата, но засега не са обявени делегатите. Защо - попитайте другата страна", каза Бербатов пред Би Ти Ви.

Той се върна на думите си от 2010 г., когато се отказа от националния отбор на България. "Тогава казах, че ще дойде време да се оправи футбола. Времето дойде и искам да удържа на думата си".

Според Бербатов "клубовете са заявили ясно, че искат промяна".

"Клубовете-фантоми са проблем в българския футбол от доста време. Клубове, които се създават с цел да гласуват на конгреса, но нямат дейност. Аз мога да следвам, но от останалите кандидатине виждам такъв, който мога да следвам. Затова съм се нагърбил".

Бербатов още веднъж призова за нормални избори. "Трябва да има телевизионно излъчване, ако няма какво да се крие, нека да направим изборите нормални".

"На миналия конгрес беше направена гавра с Любослав Пенев, защото той не беше допуснат. Стоиш изолиран вътре и не знаеш какво се случва. Ние искаме да се следва кода на ФИФА и УЕФА. Да, БФС е независима организация, но ако се прави както трябва, няма какво да се крие. Миналия път се е излъчвало 15 минути от Конгреса и после един черен екран и пускат чак, когато човекът вече е спечелил. Трябва да има телевизионно излъчване. Независимо кой ще спечели. Това е надпревара, която трябва да бъде честна и колегиална. Ще има Изпълком другата седмица и ще видим какво ще решат за провеждане на избора. Ако се решат същите неща като миналия път, значи конгресът ще бъде нагласен".

Рекордьора по голове за националния отбор нарече решението си да се кандидатира "лична кауза". Той обяви, че ще се бори за връщане на интереса към футбола.

"Не съм мислил какво ще стане, ако загубя, моята цел е единствено победа. Падал съм и съм губил в живота. Ще разберем какво ще стане на 12 октомври", завърши Бербатов.

Дневник