Италианецът Сони Колбрели стана победител в колоездачната класика Париж-Рубе. 31-годишният състезател на "Бахрейн Викториъс" надви в спринт на колодрума в Рубе Флориан Фермеерш ("Лото Судал") и един от големите фаворити Матю ван дер Пул ("Алпесин Феникс").

Колбрели, който направи дебют в надпреварата и дотук нямаше значим успех в някое от най-престижните еднодневни състзания, изобщо не беше слаган сред големите фаворити. С добра тактика и правилни решения по време на тежката надпревара обаче той се озова в спора за победата.

Адът на Севера, както е известно състезанието, се завърна за пръв път от април 2019 г. През миналия сезон надпреварата беше отменена заради коронавирусната пандемия, а тази година датата му беше сменена от пролетта за началото на октомври. Това напражи трасето още по-тежко.

Състезателите трябваше да изминат 258 километра с 30 сектора с павирани участъци. Надпреварата премина при дъжд, температури между 12 и 16 градуса, както и вятър. Всички сектори с павета пък бяха кални.

Това беше и първо издание на Рубе от 2002 г., което се проведе при дъжд.

За Колбрели това е първа победа в големите класики и 34-а в неговата кариера на професионалист. Италианецът взе осми успех през 2021 г., като през този сезон стана европейски шампион, както и такъв на родината си.

Колбрели е първият италианец, който печели Париж-Рубе от 22 г., като през 1999 г. това стори Андреа Тафи.

Надпреварата влезе в историята, че и тримата призьори Колбрели, Фермеерш и Ван дер Пул направиха дебют в Ада на Севера. За последно дебютант на подиума имаше през 2002 г., когато Том Бонен завърши трети на едва 21 г.

 

Общо 31 колоездачи се откъснаха от началото на състезанието, като в голямата група беше Фермеерш. Друго интересно име беше това на Джани Москон от "Инеос". Фаворитите, сред които Ван дер Пул, Ваут Ван Арт, Петер Саган и др. бяха предпазливи в първите сектори с павета.

Именно Ван дер Пул атакува пръв от големите имена 70 км преди финала. Малко по-рано това беше направил Колбрели, като италианецът беше настигнат от Ван дер Пул. Друг от фаворитите Ван Арт беше забавен от падане в сектора Аренберг.

В челото Москон се откъсна и имаше солиден аванс от над минута пред Ван дер Пул и Колбрели. Италианецът обаче спука гума 30 км преди финала, а 5 км по-късно падна в един от секторите с много кал.

До края Ван дер Пул, Колбрели и Фермеерш не успяха да се разкъсат и пристигнаха заедно на колодрума, където италианецът спечели със спринт.

Дневник