Australian Open може да бъде принуден въведе изискване всички участници да са ваксинирани преди началото на турнира на 17 януари. Щатът Виктория, в който се намира домакинът на първия турнир от Големия шлем Мелбърн, ще задължи 1.25 млн. служители да се ваксинират преди излизането от локдаун.

В предварителния списък от петък попадат и професионалните спортисти. "Ако искате да дойдете на работа и сте в този списък, трябва да имате поне първа ваксина до 15 октомври", заяви премиерът на щата Даниел Андрюс.

Ако идеята бъде въведена, това може да лиши турнира от някои от най-големите имена. Водачът в световната ранглиста и настоящ шампион от Australian Open Новак Джокович заяви, че е против задължителната ваксинация. Такава все още не е въведена нито от Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП), нито от женската тенис асоциация (WTA). Сърбинът отказа да отговори на въпрос дали е ваксиниран.

През август третият в ранглистата Стефанос Циципас заяви, че ще се ваксинира само ако това стане задължително условие да участва в тенис турнири.

Австралийският треньор Крейг О'Шонеси, който беше част от екипа на Джокович, каза, че задължителното ваксиниране е правилен ход на "много нива". "Решение на Новак е дали иска да се ваксинира. Негов избор е и дали ще участва на Australian Open, ако ваксинацията стане задължителна", каза О'Шонеси.

Според австралийския вестник The Age обаче изискването няма да важи за тенисисти, както и за пътуващи в страната спортисти.

Дневник