ФИФА насърчи всички футболисти да се ваксинират срещу коронавируса. Международната федерация публикува съобщение преди пътуванията за поредните мачове от квалификациите за световно първенство.

"Насърчаваме ваксиниране срещу COVID-19 и подкрепяме позицията на Световната здравна организация (СЗО): безопасният, справедлив и равен достъп е от решаващо значение във всички страни. Футболистите не трябва да са с приоритет пред останалите за ваксините", се казва в позицията на ФИФА.

Квалификациите доведоха до проблем за футболистите, особено за играчите от Южна Америка. Едва миналата седмица британското правителство облекчи изискването за карантина при връщане в страната от държави в червения списък, в който са всички държави от Южна Америка. Според новите правила напълно ваксинираните футболисти вече няма нужда да се подлагат на карантина. Неваксинираните обаче ще трябва да стоят затворени десет дни в хотел при връщане във Великобритания.

Британското правителство критикува футболистите, които не се ваксинират. Едва седем от 20-те клуба във Висшата лига имат повече от 50% напълно ваксинирани играчи.

"Бих се обърнал към тези хора, независимо дали са футболисти, че ваксините работят. Те са направили избор да не се ваксинират. Разочароващо е, разбира се, че е. Те са модел за подражание в обществото. Хората, особено младите, гледат към тях", каза министърът на здравеопазването Саджид Джавид.

Преди мача с "Манчестър сити" в неделя мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп също призова играчите да се ваксинират. Той каза, че 99% от футболистите на червените вече са ваксинирани.

"Ако кажа, че съм ваксиниран, други ми казват: "Как може да ми казваш да се ваксинирам?" Малко е като да шофираш пиян. Всички вероятно сме били в ситуация, в която пиеш бира или две и си мислиш, че можеш да шофираш, но заради закона не ни е позволено да го правим и не го правим. Този закон не е сложен, за да пази мен да карам след две бири, а е сложен, за да пази другите хора, защото аз съм пиян. Аз не си слагам ваксина, само за да се пазя, слагам я, за да пазя другите около мен", каза Клоп.

Той не разбира защо някои смятат ваксинирането за ограничаване на свободата: "Не разбирам защо е така. Ако това е ограничаване на свобода, то значи да ми бъде забранено да пия и да шофирам също е ограничаване на свободата."

Клоп заяви още, че трябва да има по-открит разговор за ваксинирането: "Не ни е позволено да питаме хора дали са ваксинирани, но може да питам таксиметров шофьор дали е пил и ако той откаже да ми отговори, съм свободен да сляза от таксито. Ако се появя пиян на работа, може да ме пратят вкъщи или да ме уволнят, но не ни е позволено да питаме хора дали са ваксинирани. Може да съм наивен, но не го разбирам."

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт също призова футболистите да се ваксинират, за да не пропускат мачове.

"Не виждам друг начин за справяне с пандемията освен масова ваксинация. Още не съм разбрал от тези, които не мислят така, какви са алтернативите. Но от гледна точка на позицията ми, рискът при нас заради възрастта е повече в това, че ще пропуснат мачове, ако хванат вируса", заяви Саутгейт.

Дневник