Натискът върху футболистите заради сгъстения календар продължава да се увеличава значително, отчита профсъюзът на футболистите по света ФИФПро (FIFPro) в доклад.

Изследването показва, че расте броят на изиграните един след друг мачове (два в една седмица). Данните сочат, че при някои играчи 70-80% от игровото време минава в участие в по два мача седмично. Нещо повече - тенденцията е процентът да се увеличава.

Докладът стъпва върху анализа на общо около 40 000 появявания на 265 футболисти от 44 първенства между юни 2018 и август 2021 г.

От организацията отчитат, че освен сгъстяващия се календар допълнителни притеснения за здравето на играчите носят големите пътувания и намаляващото време за почивка между сезоните и по време на сезона. Някои футболисти са изминали над 200 хил. км през последните три сезона, казват от ФИФПро.

Турнирите с най-голямо средно изминато разстояние на пътуване са световните квалификации в Южна Америка (6650 км) и световното клубно първенство (6414 км).

Изследването е публикувано в момент, в който ФИФА обмисля дали световното първенство да не се провежда по-често и да е на всеки две години. Идея, която профсъюзът на футболистите отхвърля.

Въз основа на медицински изследвания ФИФПро препоръчва всеки футболист да има поне 28 дни почивка извън сезона и поне 14 дни през сезона. Данните обаче са, че 45% от почивките извън сезона са по-кратки от 28 дни, а 30% от тази по време на сезона са по-кратки от 14 дни. При един от футболистите дори средната почивка извън сезона през последните три години е била по-малко от седем дни.

"Данните показват, че трябва да свалим напрежението от футболистите от най-високо ниво", казва генералният секретар на ФИФПро Йонас Джонас Баер-Хофман.

Миналия сезон испанецът Педри е бил сред най-натоварените футболисти в света. В 82% от всички мачове, които е изиграл, той е имал по-малко от препоръчителния минимум от пет дни почивка между две срещи.

Профсъюзът на футболистите обяви, че играчите стават все по-натоварени.

Дневник