С мач между Италия и Испания тази вечер в Милано ще бъде дадено началото на финалната четворка в Лигата на нациите. Турнирът на УЕФА, който беше създаден преди три години, ще излъчи своя втори шампион, като освен Италия и Испания, за финалната четворка се класираха още Франция и Белгия.

Срещата между европейския първенец и Испания е от 21.45 часа на "Сан Сиро". Двубоят е повторение и на полуфиналната среща от Евро 2020, когато Италия се наложи след дузпи.

За разлика от 2019 г., когато в Лигата на нациите имаше и някои големи изненади, сега за финалната фаза се класираха три от отборите, които заемат челни позиии в ранглистата на ФИФА - Белгия е първи, Франция четвърти, а Италия пети. Испанският тим, който бележи регрес в последните години, е осми в ранглистата на Световната футболна федерация.

Финалната фаза се провежда във формат на полуфинали, мач за трето място и финал. Жребий в края на 2020 г. определи полуфиналните двойки да са Италия - Испания и Белгия - Франция. Стадионите, на които се играе са "Сан Сиро" и "Ювентус".

Какво се случи в турнира

Турнирът, който беше създаден от УЕФА, за да замени приятелските мачове, проведе своя втори сезон в периода септември-ноември 2020 г. Този път обаче имаше по-малко изненади от първото издание заради присъствието на отбори като Украйна, Исландия и Босна в Лига А.

Това позволи на фаворитите да спечелят групите си малко по-лесно. Най-труден беше пътят на Италия, който изпревари Нидерландия със само точка (12 срещу 11), за да си гарантира място във финалната четворка. В Лигата на нациите тимът на Роберто Манчини записа три победи и три равенства, а няколко месеца по-късно продължи отличната си серия с триумфа на европейското първенство.

Франция стигна до финалните 4 без никакъв проблем - пет победи и едно равенство в група с Португалия, Хърватия и Швеция. Белгия също беше убедителен, като спечели пет пъти и веднъж загуби от Англия.

Испанският тим беше в група със състави, които също изживяват проблеми. Фурия роха събра 11 точки и изпревари с две Германия.

В останалите дивизии България взе само две точки в своята група В4 с Уелс, Ирландия и Финландия, като не успя да надгради след доброто си представяне в първия турнир. Така в надпреварата, която ще стартира през 2022 г. българският тим отново ще бъде в Дивизия С, както и през 2019 г.

Очакванията

След силното европейско първенство много експерти очакват Италия да се възползва и от домакинското предимство в турнира.

"Ще бъде невероятно да спечелим Лигата на нациите в Италия, но това няма да бъде лесно. Не искам да говорим по тази тема, защото стартираме с много тежък мач. Испания е тимът, който ни създаде най-големи проблеми на Евро 2020, те са отличен състав, който добре си подава топката", каза в навечерието на финалната четворка Роберто Манчини.

В сравнение с европейските шампиони испанският тим е поставян в различна роля. Селекционерът Луис Енрике повика 17-годишният играч на "Барселона" Гави в тима, а освен това испанците имаха и някои проблеми около състава.

"Ние сме отбор, който е показал, че може да играе силно в големите турнири", каза лаконично Луис Енрике.

Другите два участника са с равни шансове според експертите. Франция разочарова на европейското първенство, отпадайки на осминафинал, но в последните седмици подобрява формата си. Проблемът за световните шампиони обаче е свързан с Килиан Мбапе, който каза, че е готов да напусне националния тим.

"Никога не съм взел и едно евро за участие в националния отбор и винаги ще играя за своята страна без пари. Но и никога не съм искал да създавам проблеми, а в един момент се превърнах в проблем. Някои хора казват, че моето его е причина за загубите на Франция, че искам твърде много и без мен Франция ще побеждава. Националният отбор е най-важното и, ако отборът ще бъде щастлив без мен, готов съм да си тръгна", каза Мбапе преди началото на финалния турнир.

Дневник