Испания е първият финалист в Лигата на нациите за 2021 г., след като победи Италия с 2:1 в емоционален полуфинален сблъсък. "Фурия роха" смълча 40 хиляди души на "Сан Сиро" в Милано и постави европейския шампион на колене.

В герой за испанците се превърна Феран Торес, който стана автор на двата гола в 17-ата и 45-ата минута. За Италия се разписа Лоренцо Пелегрини в 83-ата минута.

Повече от едно полувреме Италия игра с човек по-малко, след като в края на първата част капитанът Леонардо Бонучи беше изгонен за два жълти картона.

С победата Испания сложи край на рекордната серия на италианския тим от 37 поредни срещи без поражение. Воденият от Роберто Манчини състав започна безпрецедентната си серия през октомври 2018 г. Също така "Фурия роха" си върна за елиминацията от Италия в полуфинала на Евро 2020 след дузпи.

С поражението Италия няма да има и шанс да се бори за ново отличие след спечелването на европейската титла. В същото време Испания ще чака победителя от втория полуфинал между Белгия и Франция.

Финалната среща в Лигата на нациите е в неделя (10 октомври) отново на "Сан Сиро".

Срещата в Милано предложи много емоции, изобилие от интересни моменти и опасни положения пред двете врати, особено пред тази на Италия. Селекционерът на Испания Луис Енрике не можеше да разчита на някои основни играчи, но заложи на 17-годишния Гави, който направи дебют при мъжете.

В 17-ата минута испанците поведоха след точен изстрел на Феран Торес. Нападателят засече центриране на Микел Оярсабал и прати топката близо до страничния стълб, което не остави шансове на Джанлуиджи Донарума - 0:1.

Отличен шанс да удвои пропусна и Пабло Сарабия.

До края на първата част по-интересните мигове бяха пред полето на Италия. В 30-ата минута Бонучи получи жълт картон за протести срещу рефера Сергей Карасев, а 12 по-късно получи още един.


Капитанът на италианския тим удари с лакът в главата Серхио Бускетс при борба за висока топка. Без да се бави Карасев му показа втори картон и го изгони, въпреки протестите на италианците.

В добавеното време на първата част Испания стигна и до втори гол. Отново Оярсабал центрира, а Торес засече топката с глава, пращайки я в далечния.

След паузата темпото на игра спадна, като Италия опитваше да задържа трайно топката, а Италия изчакваше своите моменти и опитваше да играе агресивно, макар и с 10 души. Въпреки това Испания имаше няколко отлични шанса, но Донарума се отчете със спасявания.

Седем минути преди края на двубоя Пелегрини се разписа след контраатака и подаване на Федерико Киеза. В оставащото време нови голове не паднаха.

Дневник