Биляна Дудова спечели титлата в кат. 59 кг на световното първенство по борба в Осло. На финала тя победи с 6:4 Акие Ханай (Япония). Дудова поведе с 4:0 в началото, а след това двете си размениха по две точки след атака и контраатака. Във втората част българката защитаваше преднината си. В края тя допусна още две точки, но спечели първата си световна титла.

В сряда Дудова достигна финала след три победи. Тя започна с успех с технически туш 10:0 срещу Инета Дантаите (Литва) за 43 секунди. На четвъртфиналите Дудова победи с технически туш Сара Линдберг (Швеция). Последва успех с 3:0 срещу индийката Сарита Сарита на полуфинала.

Дудова добави световната титла към европейската в същата категория, която спечели по-рано тази година във Варшава. Тя има общо четири европейски титли при жените в кариерата си, както и сребърен медал от световното първенство през 2018 г.

Титлата на Дудова е първа за България от световно първенство по борба от 2018 г. насам. Това е единственият медал за България на шампионата в Осло до момента. Националите в свободния стил останаха без отличие.

Първите трима национали в класическия стил отпаднаха бързо. Айк Мнацаканян (кат. 77 кг) отстъпи с 1:6 от Мохамедали Гераи (Иран). Тарек Абделслам (82 кг) започна с победа с 5:2 срещу Игор Петришин (Израел), но след това загуби с 2:7 от Пежман Мохамед (Иран). В кат. 72 кг Дейвид Димитров отстрани Томохиро Инуе (Япония), но след това допусна загуба с 0:8 от Кериступас Слейва (Литва).

Дневник