Премиите за параолимпийците ще станат три пъти по-високи. От 1 януари 2022 г. те следва да се увеличат от 20% на 64% от пълната сума на за постиженията на олимпийски игри, съобщи министерството.

Така, ако българин спечели злато на зимните параолимпийски игри в Пекин, паричната награда ще бъде 160 хил. лева вместо досегашните 50 хиляди.

Промяната идва след действие на министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов след недоволството, изразено от параолимпийци. В Токио 2020 Ружди Ружди и Християн Стоянов спечелиха сребърни медали, за които получават по 35 хил. лева според сегашната система.

"Олимпийските игри са най-висшият спортен форум и успехите, постигнати на игрите, са върхът в кариерата на всеки спортист. Именно затова с екипа ми направихме тази промяна", заяви Кузманов.

Повишеният размер на наградите на състезателите ще доведе и до увеличение на тези на треньорите и длъжностните лица, ангажирани с подготовката на спортистите, посочват от министерството. В едномесечния срок за обществено обсъждане всички федерации, клубове и заинтересовани лица могат да направят предложения.

Дневник