Петима футболисти от отбора на Италия, спечелил европейската титла, попаднаха сред номинираните за "Златната топка". Организаторът на анкетата "Франс футбол" съобщи имената на 30-те играчи, които са най-заслужили през 2021 г.

Номинираните италианци, които спечелиха трофея на Евро 2020 са Жоржиньо, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини, Джанлуиджи Донарума и Николо Барела.

От тях най-успешна година имаше Жоржиньо, който също така стана европейски клубен шампион с "Челси".

Сините от Лондон, които надвиха "Манчестър сити" на финала в Шампионската лига, имат още четирима представители сред номинираните освен Жоржиньо. Това са Сесар Аспиликуета, Нголо Канте, Мейсън Маунт и Ромелу Лукаку. Белгийският нападател обаче пристигна през лятото в "Челси" с трансфер от "Интер".

Очаквано в номинациите попадат шесткратният носител на отличието Лионел Меси и петкратният такъв Кристиано Роналдо. Двамата са най-успешните играчи в историята на анкетата за "Златната топка", като по 12 пъти попадат сред първите трима.

В номинациите са още Неймар, Килиан Мбапе, носителят на отличието за 2018 г. Лука Модрич, Карим Бензема, Роберт Левандовски, Мохамед Салах, както и капитанът на националния тим на Дания Симон Кяер. По време на европейското първенство той помогна на съотборника си Кристиан Ериксен в мача с Финландия.

Според букмейкърите именно Меси е фаворит за седма "Златна топка". Нападателят не успя да стане с шампион с "Барселона", като взе Купата на краля, а през лятото напусна в посока ПСЖ. Меси обаче най-накрая се пребори за трофей с Аржентина, като спечели Копа Америка.

През 2020 г. "Златна топка" не беше връчена заради коронавирусната пандемия. Церемонията тази година е на 29 ноември в Париж.

Дневник