Люис Хамилтън спечели квалификацията за Гран при на Турция, но съотборникът му в "Мерцедес" Валтери Ботас, който завърши втори, ще тръгне пръв в състезанието. Причината е, че Хамилтън е наказан с десет места на стартовата решетка заради смяна на част от двигателя. Макс Верстапен ("Ред бул") остана на трето място, но ще застане до Ботас на първа редица.

Квалификацията започна на мокра писта, а в първата част и Хамилтън, и Верстапен, както и Карлос Сайнц ("Ферари") излязоха от пистата. До сериозни инциденти не се стигна. Даниел Рикардо ("Макларън") изненадващо отпадна още в първата част, а най-доволен беше Мик Шумахер ("Хаас"), който за втори път стигна до втората част, завършвайки 14-и.

Условията на пистата се подобриха след това, а пилотите на "Мерцедес" доминираха и бяха единствените, които слязоха под 1:23.00 минути. Верстапен опита да изпревари поне Ботас, но не успя и остана трети. Хамилтън спечели четвъртата си квалификация от началото на сезона.

"Квалификацията беше сложна, но свършихме добра работа. Състезанието ще е трудно, но ще дам всичко. Не е много лесно да се изпреварва, така че ще ми е трудно да се изкача нагоре", каза Хамилтън.

"Беше добра квалификация, условията не бяха лесни, особено в първата част. Люис е наказан, така че аз ще тръгна пръв, така че би трябвало да е добре", заяви Ботас.

Верстапен смята, че в квалификацията колата е била по-добра в сравнение с тренировките в петък.

"Имаме напредък, но да видим какво ще е времето в самото състезание. Трябваше да с представя малко по-добре, но като цяло съм доволен", каза пилотът на "Ред бул".

Дневник