Българският национален отбор по футбол загуби с 1:3 гостуването на Литва от група С на квалификациите за световното първенство. Тимът на Ясен Петров изигра доста слаб мач и не създаде почти нищо опасно в атака. Димитър Илиев пропусна дузпа в началото на срещата. Литва поведе с гол на Юстас Ласицкас. Кирил Десподов изравни след почивката, но с две попадения на Фьодор Черних домакините стигнаха до победата.

Загубата идва три дни преди извънредния конгрес на БФС и допълнително ще увеличи напрежението върху настоящото ръководство. България на практика се разделя с възможността за класиране за световното в Катар 2022 и погледите ще бъдат насочени към Евро 2024, когато ще станат 20 години от последното класиране на голямо първенство.

Васил Божиков имаше шанс още в началото на мача, но не нанесе добър удар. Домакините можеха да поведат, но Каролис Лаукжемис не уцели вратата от добра позиция. Тодор Неделев пропусна добра възможност. В 13-ата минута България получи дузпа за нарушение срещу Петко Христов. Димитър Илиев обаче стреля слабо и не затрудни вратаря Ернестас Шеткус.

Само пет минути по-късно Литва поведе след добра атака. Юстас Ласицкас беше оставен непокрит в наказателното поле и вкара с добър удар. Тодор Неделев опита да прехвърли Шеткус, който все пак спаси. В 37-ата минута Кирил Десподов стреля, но не затрудни вратаря.

След почивката мачът не се промени особено, като и двата тима рядко създаваха опасни положения. Валентин Антов блокира удар на Викинтас Сливка. В 64-ата минута Десподов изравни резултата от пряк свободен удар.

В следващите минути обаче Литва беше отборът, който играеше по-добре. Българските национали имаха късмет в 80-ата минута, когато Ернестас Велиулис стреля с глава, но топката се отклони в напречната греда. Само две минути по-късно Литва поведе. Ласицкас свали топката към Фьодор Черних, който вкара със силен удар. След още две минути Литва вече водеше с 3:1 след още един гол на Черних, този път с глава.

България остава на четвърто място в групата с пет точки. Литва също запазва последната си позиция, но вече има три точки.

Дневник