Валтери Ботас спечели убедително Гран при на Турция. Пилотът на "Мерцедес" доминираше в състезанието. Макс Верстапен завърши на второ място и излезе начело във временното класиране. Другият пилот на "Ред бул" Серхио Перес допълни челната тройка.

Люис Хамилтън, който започна от 11-о място заради наказание, завърши на пета позиция. Той опита да изкара цялото състезание без смяна на гуми и няколко пъти отказа да влезе в бокса. Все пак това се случи, а след това Хамилтън се скара на "Мерцедес" по радиото защо са го накарали да сменя гуми.

Състезанието започна на мокра писта. Ботас не стартира много добре, но Макс Верстапен не се възползва. Хамилтън започна да си пробива път в колоната и почти без проблеми се придвижи с няколко места напред. Шампионът стигна до пето място, на което се движеше доста време. Той опита да изпревари Серхио Перес ("Ред бул"), който обаче успя да го удържи.

Пилотите изчакваха пистата да изсъхне, за да сменят гумите. Верстапен пръв от водачите влезе в бокса в 36-ата обиколка. Фетел опита да заложи на гуми за сух асфалт малко след това, но експериментът се оказа неуспешен и германецът трябваше отново да влиза в бокса. Ботас също смени гумите си, а Шарл Льоклер излезе начело и попита тима си дали може да остане на пистата до края на състезанието без да сменя гумите. "Мерцедес" призова Хамилтън да влезе в бокса за нови гуми, но британецът отказа.

Планът на Льоклер не проработи, а Ботас го изпревари и се върна на първо място. В 51-ата обиколка Хамилтън все пак склони да влезе в бокса и се върна на пистата на пето място. Той не остана доволен от решението на отбора и се скара по радиото, че не е трябвало да влиза в бокса.

Верстапен вече води със седем точки пред Хамилтън в генералното класиране.

"От моя гледна точка това беше едно от най-добрите състезания. Колата беше много добра във всяко отношение. Не беше лесно да се избере стратегия тук, но всичко мина добре", каза Ботас.

"Не беше много лесно. Радвам се, че завърши на второ място, защото лесно можеше да направя грешка и да падна назад в класирането", коментира Верстапен. На въпрос кое е било най-трудно в състезанието, той отговори: "Да остана буден."

Дневник