Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп очаква "Нюкасъл" да се превърне в суперсила в близките години, след като клубът беше купен от консорциум, подкрепен от Саудитска Арабия. Според германеца продажбата на "Нюкасъл" може да се сравни със създаването на Суперлигата, която беше критикувана от феновете и в крайна сметка пропадна след 48 часа.

Клоп заяви, че е очаквал позиция от Висшата лига заради проблема с нарушаването на човешките права в Саудитска Арабия.

"Чаках официална позиция от изпълнителния директор Ричард Мастърс, защото очевидно има притеснения относно човешките права. Какво ще означава за футбола? Преди няколко месеца имахме голям проблем със Суперлигата и беше правилно. Тя не се осъществи, но това е създаване на супер отбор. Почти същото е. Те ще имат гарантирано място в Шампионската лига. Не веднага, след няколко години. С начина, по който се ползва финансовият феърплей и как никой не знае дали той още съществува или не. Феновете им ще се радват, но за останалите това значи нова суперсила", заяви Клоп.

Според него "Нюкасъл" ще има достатъчно големи финансови възможности да поправи грешките, които ще допуска.

"Парите не може да купят всичко, но с времето, ако имат достатъчно пари да взимат някои грешни решения, след това да ги поправят, те могат да стигнат там, където искат да бъдат", допълни германецът.

Без да споменава имената на другите клубове, Клоп сравни "Нюкасъл" с "Манчестър сити" и ПСЖ, които са собственост съответно кралските фамилии на ОАЕ и Катар. "Доколкото знам, това е третият клуб, който ще е собственост на държава. Не съм сигурен още колко държави имат финансова сила и интерес да направят това", каза още Клоп.

Новите собственици на "Нюкасъл" съобщиха, че мениджърът на тима Стив Брус ще остане на поста си засега. Очакваше се той да бъде уволнен след продажбата на клуба. Аманда Стейвли, която е част от новото ръководство, заяви, че "Нюкасъл" ще прояви търпение и че "промяната не става бързо".

"Срещнахме се със Стив и с играчите и им дадохме време да се подготвят за мача с "Тотнъм" в неделя. Стив се държи много професионално и той ще води тима. Ако направим някакви промени, Стив ще е първият, който ще разбере", каза Стейвли.

Дневник