Международният олимпийски комитет заяви, че идеята на ФИФА световното първенство по футбол да се провежда прeз две години заплашва останалите спортове. Изпълкомът на МОК поиска от световната футболна федерация по-сериозна дискусия относно бъдещето на шампионата.

ФИФА държи на плана си световното първенство да е по-често, въпреки че УЕФА и южноамериканската конфедерация (КОНМЕБОЛ) са против и дори заплашиха с бойкот. Критики към ФИФА имаше и от профсъюза на футболистите и от асоциацията на европейските клубни лиги. Първоначално МОК отказа да заема позиция по казуса.

"Редица международни федерации в други спортове, редица национални футболни федерации, клубове, играчи и треньори изразиха силни резерви и притеснения относно плановете на ФИФА да генерира по-големи приходи", се казва в позицията на МОК.

От олимпийския комитет посочват три основни притеснения относно плана на ФИФА, а най-голямото е заплахата за останалите спортове.

"Увеличаването на честотата на световните първенства по футбол ще създаде сблъсък с останалите големи спортове. Това включва тениса, колоезденето, голфа, гимнастиката, плуването, леката атлетика, Формула 1 и много друго. Това би подкопало разнообразието и развитието на спортове, различни от футбола", гласи позицията.

Другите притеснения на МОК са свързани с равенството между половете и благосъстоянието на играчите.

"Увеличаването на световните първенства в календара при мъжете ще създаде предизвикателства за допълнително развитие на женския футбол. Плановете за удвояване на световните първенства по футбол биха създали допълнителен натиск върху физическите и психическото здраве на футболистите."

От МОК призовават ФИФА да проведе по-сериозни консултации: "МОК споделя тези притеснения и подкрепя призивите на заинтересованите страни във футбола и на международните спортни федерации за по-широка консултация, включително и с представители на спортистите, която очевидно не се е състояла."

Дневник