Президентът на ФИФА Джани Инфантино даде знак за леко отстъпление в устрема за осъществяване на идеята световното по футбол да се провежда веднъж на две години, а не на четири, както е сега. Той заяви, че предложението може да бъде прието, само ако всички са убедени, че ще е от обща полза.

"Обсъжданията около световното първенство предизвикаха силни реакции. Чух някои критични коментари, чух и някои ентусиазирани коментари. Обсъждането на темата е много различно в различните точки н света", каза Инфантино, цитиран от "Гардиън".

По думите му неговата цел да е обедини всички. "Това, което казвам от началото, е, че ще направим промени, само ако сме напълно убедени, че това ще е от полза за всички. За всички. Ако ще е от полза за всички, не виждам защо хората не биха го приели".

Инфантино беше поставен под натиск най-вече от Европа. Президентът на УЕФА Александър Чеферин и някои от националните федерации на континента се обявиха против предложението. Има дори и заплахи, че държави биха прекратили членството си във ФИФА при приемане на идеята.

Инфантино очаква общо решение на 20 декември, когато ще бъдат обсъждани предложенията за промени във футболния календар.

Дневник