Водачката в световната ранглиста в тениса Ашли Барти обяви, че се оттегля от всички турнири. Австралийката няма да защитава титлата на финалния турнир на Женската тенис асоциация (WTA).

Барти заяви, че иска да се подготви по най-добрия начин за първия турнир от Големия шлем Australian Open. Тя посочи и карантината в Австралия като една от причините да се откаже от турнирите до края на 2021 г. Световната №1 не е играла от US Open насам, като се прибра в Бризбън и трябваше да стои под карантина в продължение на две седмици.

Миналия месец треньорът на Барти Крейг Тайзър заяви, че тя може да пропусне финалите заради "абсурдните условия" в Гуадалахара (Мексико). Сега обаче тенисистката обясни, че основните причини за почивката и подготовката за следващия сезон.

"Беше трудно решение, но трябва да дам приоритет на тялото си и възстановяването си от сезона и да се концентрирам върху подготовката за австралийското лято", заяви Барти.

През 2021 г. тя спечели пет титли, включително и тази от "Уимбълдън". Барти заяви, че не иска да поставя подготовката си под риск и заради карантината в щата Куинсланд в Австралия.

"Със сегашните предизвикателства за пътуване и изисквания за карантина, не искам да компрометирам подготовката си за януари. Пожелавам успех на останалите тенисистки. Фокусът ми е върху австралийското лято и да направя всичко възможно, за да спечеля Australian Open. Нямам търпение отново да играя у дома."

Дневник