Французинът Фабио Куатараро е новият световен шампион в MotoGP. Пилотът на "Ямаха" е недостижим на върха в класирането два кръга преди края на сезон 2021 след много драматично състезание на пистата "Мизано".

Куатараро е първият французин, който печели световната титла. 22-годишният пилот е и 16-ият, който го постига в кралския клас, без да е триумфирал в някоя от по-малките категории. През сезона французинът взе пет победи и още пет пъти се качи на подиума. Освен това Куатараро не излезе от точките във всички проведени надпревари.

Куатараро наследява Жоан Мир, който стана световен шампион през 2020 г.

В "Мизано" Куатараро завърши четвърти, но това се оказа достатъчно да спечели титлата предсрочно. Съперникът му Франческо Баная ("Дукати") падна пет обиколки преди края, след като водеше в състезанието.

Два кръга преди края Куатараро има аванс от 65 точки при максимален сбор 50, които могат да бъдат спечелени в последните два кръга.

Победата на "Мизано" взе Марк Маркес, който записа трети успех за сезона и втори пореден. Втори на подиума се качи съотборника му в "Репсол Хонда" Пол Еспаргаро, а трети Енеа Бастианини.

Надпреварата на "Мизано" беше последна в Италия за легендата Валентино Роси, който завърши на десето място.

Дневник