Марко Одермат спечели гигантския слалом в Зьолден, първи старт в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Швейцарецът триумфира в началото на 56-ия сезон в надпреварата на глетчера Ретенбах, където от 2000 г. традиционно започва Световната купа.

Одермат, който през миналия сезон остана втори в малката купа в дисциплината, както и втори за Големия кристален глобус, взе своята пета победа. Всички успехи на швейцареца дотук бяха през миналия сезон.

В Зьолден 24-годишният швейцарец изпревари с едва 7 стотни Роланд Лайтингер. Австриецът беше близо до сензационна победа, след като водеше след първия манш, но се задоволи с втория си подиум в Световната купа.

Трети завърши Жан Кранец от Словения. Носителят на Големия кристален глобус за миналия сезон Алекси Пинтюро завърши на пето място.

Участие в надпреварата взе и Алберт Попов. Българинът беше със 71-и стартов номер. Той завърши 61-и, последен от тези, които стигнаха до финала на първия манш.

В събота се проведе стартът при дамите, спечелен от Микаела Шифрин. Американката взе своята 70-а победа в Световната купа и 13-а в гигантския слалом. Шифрин изпревари с 14 стотни лидерката след първия манш Лара Гут-Берами.

Трета на подиума се качи Петра Влъхова, която изостана с 1.30 секунди.

Следващите стартове в Световната купа са през ноември. На 13 и 14 ноември са двата старта в паралелния гигантски слалом в австрийския курорт Лех.

Дневник