"Ливърпул" нанесе най-голямата загуба на "Манчестър юнайтед" на "Олд трафорд" в дербито между двата тима, побеждавайки го с 5:0. Сблъсъкът между двата най-големи английски тима се превърна в истински рецитал на мърсисайдци, които не оставиха шансове на "червените дяволи".

Мохамед Салах беше над всички в срещата, отбелязвайки хеттрик. По веднъж за тима на Юрген Клоп се разписаха Наби Кейта и Диого Жота. Гол на "Юнайтед" след почивката на Кристиано Роналдо беше отменен, а 30 минути "червените дяволи" играха с човек по-малко заради червен картон на Пол Погба.

Още до почивката резултатът беше 4:0 за "Ливърпул". Това беше и първи случай в историята на "Манчестър юнайтед", в който тимът получава четири гола на своя стадион в рамките на първото полувреме.

Загубата е най-тежката на "Юнайтед" в дербито с "Ливърпул" като домакин. Освен това "червените дяволи" за втори път поред губят на "Олд трафорд" от големия си съперник (2:4 през май).

За трети път в последните 10 години "Юнайтед" губи с пет гола в домакинска среща от Висшата лига след 1:6 от "Манчестър сити" през 2011 г. и 1:6 от "Тотнъм" през миналия октомври.

С победата на "Олд трафорд" "Ливърпул" събра 21 точки след шест победи и три равенства дотук. Мърсисайдци, които са единствения непобеден отбор във Висшата лига, имат с една точка по-малко от лидера "Челси". "Юнайтед" е седми с 14 точки. Тимът допусна трето поражение в последните си четири мача.

Мениджърът на гостите Юрген Клоп остави на резервната скамейка Садио Мане, а вместо него стартира Диого Жота. Другата промяна от двубоя с "Атлетико" (Мадрид) в средата на седмицата беше в защитата, където Ибрахима Конате започна на мястото на Жоел Матип. За французина това беше едва втори старт във Висшата лига.

"Юнайтед" беше със същите 11 футболисти, които победиха "Аталанта" в Шампионската лига.

Още в началото на срещата домакините можеха да открият, но Бруно Фернандеш пропусна отличен шанс. Вместо това "Ливърпул" успя да изненада "червените дяволи" преди да са изтекли и пет минути.

Защитата в червено не беше добре организирана при атака на гостите, Фирмино пое около централния кръг и намери Салах зад гърба на Хари Магуайър, като Шоу покри засадата. Египтянинът подаде на навлизащия на скорост Наби Кейта и за гвинейския халф нямаше никакъв проблем да се разпише.

Попадението на Кейта се оказа и най-ранното, което "Ливърпул" е отбелязвал във вратата на "Юнайтед" на "Олд трафорд".

След само 13 минути "Ливърпул" вече водеше с два гола. Трент Александър-Арнолд центрира прострелно от крилото, защитата в червено не посмя да играе с топката и Жота я засече с шпагат.

Дори и принудителната промяна, която Клоп трябваше да прави след контузия на Джеймс Милнър обаче не се отрази на мърсисайдци. "Ливърпул" продължи да доминира и реално не срещаше никаква съпротива от домакините.

В края на първата част дойдоха моментите на Мохамед Салах, който се разписа два пъти за кратко време. В 38-ата минута звездата на гостите вкара след пас на Кейта. Първоначално негов шут беше блокиран, топката отиде към Кейта, който я центрира обратно около вратарското поле и там Салах вкара.

Египтянинът вкара още веднъж в петата минута на добавеното време. Този път асистенцията беше на Диого Жота, като защитата на "червените дяволи" отново не реагира.

В самия край на първата част "Ливърпул" искаше и червен картон, след като Кристиано Роналдо атакува агресивно Къртис Джоунс и изрита топката, която беше до тялото на халфа на гостите. В крайна сметка реферът прецени, че това заслужава жълт картон.

На почивката Солскяр направи промяна, пускайки на терена Пол Погба. Това обаче не даде нужния ефект, като пет минути след подновяването на играта "червените дяволи" вече изоставаха с пет гола.

Именно Погба сгреши в средата на терена, Джордан Хендерсън му отне топката и веднага я подаде към Салах с външен фалц. Нападателят влезе в наказателното поле и я прати под плонжа на Давид Де Хеа - 0:5.

С хеттрика си Салах стана първият футболист, който отбелязва три гола срещу "Юнайтед" на "Олд трафорд" от 2003 г. насам. За последно преди 18 г. стори Роналдо с екипа на "Реал" (Мадрид) в Шампионската лига.

В 52-ата "Юнайтед" все пак стигна до гол, но той беше отменен заради засада. Роналдо се разписа с хубав диагонален шут след пас на Хари Магуайър. След повторение обаче беше преценено, че португалецът е зад последния в защитата на гостите.

Проблемите за домакините станаха още по-големи в 60-ата минута. Тогава Пол Погба получи червен картон. Първоначално той беше жълт, но реферът Антъни Тейлър изгледа ситуацията на повторение и коригира картона на червен, а Наби Кейта напусна заради контузия, причинена от Погба.

Дневник