"Реал" (Мадрид) надви "Барселона" с 2:1 в голямото дерби на испанския футбол и излезе начело в Ла Лига. Белите победиха своя голям съперник като гост след голове на централния бранител Давид Алаба, който беше точен в 32-ата минута и Лукас Васкес в добавеното време.

Австриецът смълча 90 хиляди на "Камп ноу" с изключителен удар при контраатака. Васкес се разписа в четвъртата минута на продължението след контраатака. В добавеното време падна гол и за "Барселона", дело на Серхио Агуеро,

В хода на 90-те минути "Реал" допусна по-малко грешки и беше по-ефективният тим на терена. "Барселона" атакуваше повече, владееше топката, но отправи само два точни удар.

Победата е четвърта поредна за "Реал" в "класико", като тимът на Карло Анчелоти не е постигал подобно нещо от 1965 г. Освен това белите са в серия от пет срещи без загуба срещу "Барселона". Последният успех на каталунците в първенството е от 2 март 2019 г.

"Реал" постигна 99-и успех срещу каталунците, които остават с 96 успеха в общо 247 двубоя между двата отбора.

Това беше първо "класико" след ерата на голямата звезда на "Барселона" Лионел Меси. Освен това срещата беше и първа между големите съперници пред пълни триубни след коронавирусната криза през миналата година.

В началните минути "Барселона" опита да пресира "Реал" още в собствената му половина и да не позволява на гостите да разиграват спокойно топката. Това не остави пространство за бранителите в бяло, както и за основния плеймейкър Лука Модрич.

Наложи се Тони Кроос основно да изнася топката, а Карим Бензема да се прибира дълбоко назад, за да помага.

В първите 20 минути "Барселона" действаше по-добре, заложи на агресията и двубоят беше повече тактическо надиграване. Едва след този момент действията пред двете врати се изостриха. Тогава Винисиус Жуниор проби в наказателното поле на каталунците и падна след контакт с Оскар Мингеса. Реферският екип обаче прецени, че нарушение няма.

"Барселона" отговори с опасност пред вратата на "Реал" и шанс да открие. След прострелно центриране в 25-ата минута топката стигна до Сержиньо Дест, но от около 10 метра изстрелът му премина над вратата.

В 32-ата минута "Реал" откри след изключителна контраатака. Алаба отне топката от Мемфис Депай пред наказателното поле, напредна и комбинира с Винисиус. От там топката премина през Родриго, който намери Алаба пред наказателното поле на "Барселона", а изстрелът на централния бранител се оказа неспасяем за Тер Стеген - 0:1.

Австриецът се превърна в петия дебютант в "класико" през 21 век, който бележи в дербито.

До края на първата част "Барселона" опита да притисне белите, но дори не отправи точен удар. След паузата ситуацията не се промени, като Роналд Куман пусна на терена Филипе Коутиньо, а "Барселона" продължи да атакува.

Постепенно натискът на каталунците беше овладян, като "Реал" се ориентира към играта на домакините. Именно гостите бяха по-близо до гол, като Бензема не успя да засече остро подаване на Винисиус.

Френският нападател имаше и още един отличен шанс след подаване на Модрич, но стреля право в тялото на вратаря.

"Барселона" отговори с няколко опасности след статични положения, изстрели от далеч и пробиви. Само един от ударите обаче беше точен до навлизане в последните 15 минути. Тогава на терена се появи и Серхио Агуеро.

В заключителните минути защитата на "Реал" издържа въпреки натиска на каталунците. Вместо това гостите стигнаха до втори гол. Докато "Барселона" искаше дузпа "Реал" се възползва на контраатака, Тер Стеген спаси изстрел на Марко Асенсио, но Васкес вкара при добавката.

Малко по-късно "Барселона" все пак стигна до гол, като го отбеляза резервата Серхио Агуеро.

Дневник