Макс Верстапен спечели състезанието за Гран при на САЩ, 17-и кръг за сезона във Формула 1. Лидерът в шампионата удържа атаките на съперника си за титлата Люис Хамилтън, с което увеличи и аванса си. Верстапен завърши с 1.3 секунди пред британеца.

Победата е осма за Верстапен през сезон 2021 и 18-а в неговата кариера.

Състезанието беше трудно за Верстапен, който стартира от полпозишън, но беше изпреварен още на първия завой. След спиранията в бокса пилотът на "Ред бул" все пак намери начин да завърши пред Хамилтън, който го преследваше в края на дистанцията.

Трети в Гран при на САЩ завърши Серхио Перес с втория болид на "Ред бул".

"Получи се много забавно състезание, въпреки че не бях уверен, че стратегията ще се получи. Страхотно беше да се състезаваме пред такава публика", каза Верстапен след състезанието.

С победата Верстапен увеличава аванса си в шампионата до 12 точки пред Хамилтън - 287.5 срещу 275.5. В топ 10 на пистата в Остин влязоха още Шарл Льоклер, Даниел Рикардо, Валтери Ботас, Карлос Сайнц, Ландо Норис, Юки Цунода и Себастиан Фетел.

Още на старта Хамилтън успя да изпревари Верстапен, като потегли по-добре и беше от вътрешната траектория на първия завой. Асът на "Ред бул" нямаше шанс да реагира и започна да се движи зад съперника си за титлата. Хамилтън обаче не успя да се откъсне на повече от 3.5 секунди.

Верстапен беше първият пилот в челото, който влезе в боксовете за смяна на гуми. Това се случи, след като нидерландецът се оплака от проблеми със своя комплект и прекомерно износване от високите температури. Съотборникът му Серхио Перес влезе две обиколки по-късно, а Хамилтън остана шест тура повече.

Въпреки това пресичащата стратегия, която от "Ред бул" използваха, сработи и Верстапен поведе колоната.

В края на състезанието преди вторите смени Хамилтън започна да наближава Верстапен и това наложи ново влизане в бокса за лидера. Британецът също постави нови гуми и беше на около 8 секунди зад Верстапен след връщането си на трасето. Осем обиколки преди финала Верстапен вече изоставаше с 2.3 секунди и се движеше с много по-високо темпо.

Все пак Верстапен удържа съперника си, независимо че на влизане в последната обиколка разликата между тях беше само 9 десети от секундата.

Следващият старт за сезона е Гран при на Мексико на 7 ноември. До края на сезона остават още състезанията в Бразилия, Катар, Саудитска Арабия и Абу Даби.

Дневник