Тенисистите, които не са ваксинирани, няма да могат да участват в Australian Open. Това се разбира от думите на премиера на щата Виктория Даниел Андрюс, който заяви, че за състезателите няма да се правят изключения при ограниченията за влизане в щата.

Темата беше поставена на масата преди седмици и привлича внимание най-вече заради въпроса дали шампионът Новак Джокович ще участва. До момента водачът в световната ранглиста, както и другите двама след него - Даниил Медведев и Стефанос Циципас, отказват да посочат дали са се ваксинирали.

"Няма да разкрия дали съм ваксиниран или не. Това е личен въпрос и според нашия закон могат да се предявят обвинения към всеки, който ти задава такъв въпрос. Това е неприличен въпрос. Твърде много хора си позволяват свободата да задават такива въпроси и да обвиняват хората. Каквото и да отговоря, то ще бъде използвано в негативен план. Медиите са станали... нямам думи да го опиша. Разпространяват страх и паника сред хората, а аз не искам да участвам в това. Всички са настроени враждебно. Не искам да им давам причини да пишат за мен", каза наскоро Джокович пред сръбски медии.

Преди дни министър-председателят на Австралия Скот Морисън открехна вратата за влизане на неваксинирани спортисти в страната. Той обясни, че за специалисти в различни сфери ще има изключения, като те ще трябва да са две седмици в карантина.

Андрюс обаче посочи, че в щата Виктория такива изключения няма да се правят.

Скорошен доклад на Асоциацията на професионалните тенисисти посочи, че 35% от състезателите са с поставени две ваксини.

Дневник