Едно четвърто и едно осмо място зае Боряна Калейн във финалите във втория ден от световното първенство по художествена гимнастика. Тя завърши четвърта в съчетанието с бухалки и последна в този на лента.

По-голям шанс за медал българката имаше при бухалките, където получи оценка 26.200 и само две десети не ѝ достигнаха за бронзово отличие. Българската гимнастичка допусна грешка в края на съчетанието си, когато изпусна едната си бухалка, а това намали оценката ѝ за изпълнение.

Калейн получи по-ниска оценка от тази в квалификацията, когато беше с 27.150. Всички гимнастички, участващи във финала обаче, получиха по-малък сбор, като имаше и грешки. Сред тези, които допуснаха неточности, беше и рускинята Дина Аверина, чийто резултат беше с повече от точка по-нисък от квалификацията. В крайна сметка сбор от 27.100 ѝ стигна за световна титла.

Втора завърши Арина Аверина (26.750), а трета Анастасия Салос от Беларус с 26.400.

Във финала на лента Калейн допусна по-груба грешка, което намали много оценката ѝ и тя получи само 21.000. Дебютантката на световно първенство Татяна Воложанина се представи по-добре и с 21.900 завърши пета.

Титлата спечели Алина Харнаско от Беларус, която имаше много сложно съчетание и получи 23.950. По този начин тя прекъсна доминацията на Дина Аверина. Именно рускинята остана втора с 23.900, а Арина Аверина взе бронз - 23.450.

Близначките Аверини оспорваха оценките си, но те останаха непроменени.

В първия състезателен ден в Китакюшу Калейн завърши четвърта във финалите на обръч и топка. Воложанина беше седма на топка.

В събота предстои финалът в многобоя, за който се класираха и двете български гимнастички - Калейн с четвърти резултат, а Воложанина с девети.

Дневник