Президентът на Руската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на националния отбор Ирина Винер-Усманова отново се оплака от съдийството, този път на световното първенство в Япония. Тя не остана доволна от това, че във финала на лента шампионка стана Алина Харнаско (Беларус), която изпревари с 0.05 звездата на Русия Дина Аверина, спечелила златните медали в другите три финала.

Нейната сестра Арина Аверина остана трета, а след финала двете подадоха жалба, която беше отхвърлена.

Винер не беше доволна от съдийството още преди това, като по време на финала на бухалки, докато съдиите обсъждаха оценката на Дина Аверина, камерите заснеха как казва по техен адрес: "Виж какво става. Те седят и гукат отново, нали? Отново тези негодници гукат."

На бухалки Аверина стана шампионка, но след финала на лента Винер отново обвини съдиите. Тя сравни ситуацията с олимпийските игри в Токио през август, когато се оплака от оценките и в индивидуалната надпревара, и при ансамблите, и заяви, че Русия отново е била ощетена. След олимпиадата в Токио от международната федерация по гимнастика (FIG) съобщиха, че съдии са били заплашвани, а Русия отрече да има общо.

След финала на лента на световното Винер обвини директора на техническата комисия по художествена гимнастика към FIG Наталия Кузмина, с която влезе в противоречие още на игрите в Токио.

"Не знам какво се случва и какво да правя с Кузмина. Тя явно не можеше да преживее, че Русия ще има четири златни медала. Тя направи така, че Дина да не вземе златото, всичко започна още сутринта. Подадохме контестация, но не беше приета. Арина също направи всичко перфектно, Дина - просто страхотно, но ѝ намалиха оценката. Нямам нищо против момичето, но Кузмина продължава да си върши работата", каза Винер.

Тя очаква подобно нещо от съдиите и във финала в индивидуалния многобой в събота.

"Може ли беззаконието, което се случи на олимпийските игри, да бъде повторено? На олимпиадата бяха изпратени специално съдии за това. Експерти от различни страни идват на шампионата на планетата, не очаквам да са така програмирани като колегите им на олимпиадата. Но, разбира се, невъзможно е да кажем с абсолютна сигурност", коментира Винер.

Тя заяви, че поредният скандал с реферите е вбесил близначките. "Те искат да се подготвят правилно за многобоя. Те мечтаят да се представят ярко в многобоя и да сложат красива точка. Повярвайте ми, поредният скандал със съдиите ги вбеси. Мога да кажа само едно: колкото по-силни са хората, толкова по-тежки изпитания им се дават", завърши Винер.

Дневник