Формула 1 ще увеличи поне двойно броя на състезанията, които ще имат спринтови квалификации догодина и този формат ще бъде въведен на поне шест писти. Директорът на Формула 1 Рос Браун заяви, че организаторите на всяко от състезанията искат да имат спринтова квалификация през 2022 г.

Форматът беше въведен през този сезон. По правилник стандартната квалификация се мести в петък, а в събота се провежда спринтова квалификация - състезание от 100 км, което определя стартовата решетка за неделния старт и в което победителят получава три точки, вторият - две, а третият - една.

През този сезон три писти бяха избрани за такъв формат - "Силвърстоун" във Великобритания, "Монца" в Италия и "Интерлагос" в Бразилия.

Браун не каза кои писти ще получат спринтови квалификации догодина, като уточни, че ще се водят разговори след Гран при на Бразилия.

"С отборите вече се споразумяхме, че гледаме към шест спринтови квалификации следващата година. Нашата гледна точка е, че трябва да направим прогресивни стъпки, но не и радикални. Ще имаме нови правила, всички ще имат нужда от време, за да свикнат с новите коли", каза Браун.

Той не изключва форматът със спринта да стане стандартен за всички състезания или да се използва за повечето.

"Мисля, че всеки промотър иска да има спринт. Но има няколко фактора, които трябва да обмислим. Единият е как да разпределим тези събития през годините. Този формат вероятно е нещо, което искаме в първото състезание и вероятно няма да го искаме в последното. Ще е хубаво да има разнообразие", допълни Браун.

Миналата година той каза, че на писти като в Монако, на които изпреварването е трудно, най-вероятно няма да има спринтови квалификации. "Това може би е пистата с най-много предизвикателства за спринт. Но никога не казвай никога", допълни Браун.

Дневник