"Порше" обмисля сериозно дали да влезе във Формула 1, но решението все още не е взето, обяви новият директор на моторните спортове в компанията Томас Лауденбах.

Формула 1 се готви за смяна на правилата веднъж през 2022 г., а след това и през 2026 г., когато германската компания е готова да влезе. Още преди месеци се твърдеше, че ако промяната в правилата за 2026 г. бъде одобрена, "Фолксваген" ще влезе във Формула 1 с една от марките си - "Ауди" или "Порше".

Лауденбах заяви, че вече се водят преговори между "Порше" и Международната федерация по автомобилизъм (ФИА).

"Не е тайна, че мислим за Формула 1. Не е тайна, че говорим с ФИА и че сериозно обмисляме влизане в спорта. Но все още няма взето решение. От това, което знам, много неща вървят в правилна посока във Формула 1 - колко важнa е електрификацията и електрическата част на задвижващата система. Искаме да видим повече стандартни части в двигателя, свобода за електрическите части. Много от нещата, които споменавам, може да се сбъднат", каза директорът.

Лауденбах заяви, че електрификацията е много важно условие за компанията.

"Ако погледнете бъдещето и какво обявяват производителите на автомобили, мисля, че е много важно Формула 1 да направи промяна към електрификация. Ясно е, че не може да се направи напълно електрическо задвижване. Всички го знаем. Но трябва да има приоритет за електрическата част в задвижването. Важно е да се гледа и какво се случва на пътя", каза директорът.

Той обясни, че едно от важните условия е намаляването на разходите: "Ако погледнем от гледна точка на PR, фенове, рекламна стойност, Формула 1 е много добра в сравнение с други серии. Няма съмнение. Но в същото време се харчат много пари. Така че друга важна точка е контролирането на разходите. Може би най-важното нещо за производител на автомобили, което трябва да се изпълни, за да има смисъл да влезеш."

Дневник