Участието на българските биатлонисти в олимпийските игри в Пекин 2022 е под въпрос. Това обяви ръководената от Екатерина Дафовска федерация, като се обоснова с липсата на достатъчно средства.

"Българска федерация по биатлон изпитва огромни затруднения непосредствено преди старта на олимпийския сезон. Притесненията този път не са свързани със състоянието на отбора и състезателите, а с липсата на нормално финансиране", се казва в началото на позицията, представена пред медиите.

В нея се посочва, че заради недостатъчно финансиране е "под въпрос участието на най-добрите ни биатлонисти в стартовете за Световната купа до края на годината, които ще определят участниците на игрите в Пекин идния февруари".

От федерацията пишат, че бюджетът е орязан със 150 000 лева в сравнение с предолимпийската година преди Пьонгчанг 2018. Обяснението било свързано с отлагането на летните игри в Токио с една година.

"Тази редукция бе придружена с обещанията от Министерството на младежта и спорта (ММС), че зимните федерации ще бъдат дофинансирани в последното тримесечие на тази година, за да завършат нормално квалификациите и подготовката си за олимпиадата в Пекин. Това обаче така и не се случва", казват още от федерацията.

"Дневник" изпрати въпроси по темата до министерството на спорта.

"Служебните правителства и служебните министри са от избори в избори, а олимпиадата вече чука на вратата", казват още от федерацията по биатлон. От там изтъкват, че целта им е България да има максимален брой участници в Пекин - четири жени и четирима мъже, но "това може да се случи само ако се осигурят обещаните средства, за да се стартира във всички световни купи".

До първия кръг от Световната купа остават три седмици - на 27 ноември в Йостерсунд.

Дневник