Григор Димитров отпадна на осминафиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Париж след загуба с 6:7 (4), 7:6 (3), 4:6 от Александър Зверев (Германия) след два часа и 45 минути игра. Българският тенисист изигра много добър мач, но не успя да отстрани четвъртия в световната ранглиста. Във втория сет Димитров спаси два мачбола, но в третия изпусна общо седем възможности за пробив срещу олимпийския шампион от Токио.

Мачът не започна много добре за българина, който трябваше да спасява три точки за пробив още във втория си сервис гейм. Той все пак ги отрази. При 3:3 обаче Димитров отново допусна непредизвикана грешка и това донесе още два шанса за пробив на съперника му. Зверев се възползва още от първата възможност и проби след добър минаващ удар. Германецът затвърди пробива си на нула. Димитров спечели своето подаване, а при 4:5 притисна съперника си и стигна до две точки за пробив. Българинът пропусна първата възможност, но при втората принуди Зверев да сбърка със силен форхенд и изравни резултата.

Стигна се до тайбрек. В него първо след излизане на мрежата, а след това след грешка на Димитров, Зверев поведе с 4:2. Германецът си осигури четири сетбола. Димитров спаси първите два, но при третия опит Зверев спечели сета след излизане на мрежата.

Във втория сет и двамата печелеха подаванията си и не допускаха дори шансове за пробив. При 4:4 Димитров получи възможност за пробив, но не успя да се възползва и прати форхенд в мрежата, а Зверев все пак измъкна подаването си. Димитров беше стабилен на свой сервис, но при 5:6 трябваше да спасява два мачбола на свое подаване. Той се справи, а след това прати и втория сет в тайбрек, отново благодарение на силния си начален удар.

В тайбрека Димитров притисна съперника си и поведе с 5:0. Българският тенисист атакуваше разнообразно и спечели тайбрека със 7:3.

Димитров имаше предимство в началото на третия сет. Той отново беше убедителен на свой сервис, а след това имаше три точки за пробив, но не се възползва, като при последния си шанс сбърка наглед лесно воле. Зверев все пак се измъкна и изравни. При 3:2 в своя полза Димитров стигна до нови три точки за пробив, но Зверев отново ги отрази благодарение на сервиса си. В следващия гейм Димитров направи няколко грешки и даде два брейкбола на съперника си. След като изпусна общо шест точки за пробив в сета, Димитров допусна още една грешка и Зверев стигна до пробив.

В следващите минути двамата се надлъгваха в дълги разигравания. Димитров имаше шанс за пробив, но съперникът му направи ас. Германецът все пак взе подаването си и поведе с 5:3. В следващия гейм Зверев стигна до нов мачбол и този път успя да го спечели.

Димитров направи 7 аса срещу 17 на съперника. Българинът вкара 70% от първия си сервис. Той направи 25 печеливши удара срещу 37 за съперника. Димитров допусна 28 непредизвикани грешки, докато Зверев направи 24.

Дневник