Валтери Ботас ще стартира в пръв в Гран при на Мексико, 18-и кръг за сезона във Формула 1, след като спечели квалификацията за състезанието. Пилотът на "Мерцедес" направи най-бърза обиколка на пистата "Ерманос Родригес" - 1:15.875, изпреварвайки съотборника си Люис Хамилтън.

Съотборниците в "Мерцедес" окупираха първата редица напук на очакванията за тотална доминация на "Ред бул" в мексиканската надпревара.

Полпозишънът е 19-и в кариерата на Ботас и трети през сезон 2021. В рамките на най-бързата си обиколка той изпревари с 0.145 сек световния шампион Хамилтън.

Ударът на "Мерцедес" върху "Ред бул" беше голям, тъй като Макс Верстапен, който ще стартира трети, изостана с над три десети от секундата. Серхио Перес пък с близо половин секунда.

Квалификацията на трасето в Мексико беше много интересна, като във втория сегмент колите на "Мерцедес" имаха много по-висока скорост. Сесията започна с катастрофа на Ланс Строл, която доведе и до голямо забавяне. В третата част на квалификацията пилот на "Алфа Таури" пък забави двамата съотборници в "Ред бул".

"Ще се борим за победата, има за какво да се борим и няма да се откажем", каза Верстапен след квалификацията. Той води с 12 точки пред Хамилтън в битката за титлата.

"Валтери свърши отлична работа, той кара много добре в последните няколко състезания. Имаме отлична скорост, което не беше много очаквано. Нямам представа как стана всичко това, но съм сигурен, че ни чака голяма битка". коментира след квалификацията Хамилтън.

Надпреварата за Гран при на Мексико е в неделя от 21 часа българско време.

Дневник