За отрицателно време Аарън Роджърс се превърна от най-харесвания играч в американския футбол до човек с разклатена репутация" - това написа през уикенда CBS за звездата в Националната футболна лига (НФЛ), който е най-коментираният човек в САЩ.

В последните седем дни темата "Роджърс" е водеща не само сред спортните фенове в Щатите заради отказа му да се ваксинира срещу COVID-19. Куотърбекът на "Грийн бей пакърс" даде положителен тест на 3 ноември и пропусна мача на тима си дни по-късно.

Ситуацията с Роджърс нямаше да предизвика толкова голям интерес, ако през лятото 37-годишният състезател не беше говорил открито по темата. На въпрос дали е ваксиниран Роджърс избегна директния отговор, казвайки че "е имунизиран срещу вируса".

Според настоящите правила на НФЛ играчите не са задължени да се ваксинират, но това е препоръчително, тъй като при редица случаи в един отбор и невъзможност да играе той губи служебно. Задължени да се ваксинират в един франчайз са всички служители, които контактуват директно с играчите.

"Не съм ваксиниран срещу вируса. Казах, че съм имунизиран, защото използвах алтернативни методи за повишаване на имунната ми система. Не съм антиваксър като цяло", коментира Роджърс преди дни в "Шоуто на Пат Макфий".

Куотърбекът добави, че е алергичен към съставки във ваксините на "Модерна" и "Пфайзер", като това е довело до неговото решение.

Оттегляне на спонсор

След случката с Роджърс компанията Prevea Health, с която той си партнира и е неин дългогодишен посланик, прекрати отношенията им.

"Компанията ни остава дълбоко ангажирана със защитата на своите пациенти, персонал, доставчици и общности на фона на пандемията COVID-19. Tова включва насърчаване и подпомагане на всички отговарящи на условията популации да се ваксинират", гласи съобщение.

Друга компания, с която Роджърс си партнира, State Farm, също обяви, че не подкрепя решението на Роджърс, но "уважава правото на избор". Въпреки това State Farm няма намерение да се разделя с куотърбека.

Много по-критичен беше легендарният баскетболист Карим Абдул-Джабар, който взе отношение по въпроса.

"Това, което е най-притеснително в цялата ситуация около Роджърс, е не само, че той е излъгал, а че поставя под риск здравето на хората около себе си, както и на цялата спортна система. Спортистите са хора, които често са давани за пример", каза избираният шести пъти за MVP в НБА.

Дневник