Българският футболен съюз (БФС) обяви, че извънредният конгрес и резултатите от него са легитимни. От организацията обвиниха опозицията в "пропагандни акции и лъжливи внушения".

Изявлението дойде ден след като от екипа на Димитър Бербатов съобщиха, че "Балкан" (Варвара) е поискал съдът да отмени всички решения от конгреса.

От футболният съюз изтъкват, че представителят на "Балкан" Георги Градев не е бил допуснат да гласува в конгреса, тъй като към онзи момент футболният клуб е бил обект на активна проверка от прокуратурата.

"БФС винаги е бранил коректното и почтено излъчване на делегати от страна на клубовете, тъй като именно техните гласове решават бъдещето на българския футбол - и неведнъж е подчертавал, че не би допуснал компромис, дори при най-малките съмнения", посочват от БФС.

В позицията няма отговор на въпроса, повдигнат от Бербатов, защо около 20 клуба от благоевградския регион не са били допуснати. Няма отговор и на призива на екипа на бившия нападател да се даде информация защо още не са представени документите от конгреса.

"Българският футболен съюз още веднъж изразява гордостта си от организацията на съдебно свиканото Общо събрание по време на пандемия - организация, получила специални похвали от страна на присъствалите висши функционери на ФИФА и УЕФА, и преминала безупречно въпреки постоянните опити за провокация по време на конгреса и след легитимно изразения вот на клубовете", добавят от БФС.

"Нестихващите пропагандни акции и лъжливите внушения, хвърляни в публичното пространство, сериозно вредят на имиджа и нормалното функциониране на българския футбол - порочни практики, които демократично избраното ръководство на БФС категорично осъжда", казват още от футболния съюз. От там призовават клубовете, които не са доволни от резултатите, да приемат с уважение избора на останалите клубове и да следват "установените демократични ценности на държавата ни, вместо да упражняват нездравите си управленски амбиции за дестабилизирането на българския футбол".

На 12 октомври Борислав Михайлов беше обявен за победител, а Бербатов заяви, че е трябвало да има балотаж.

Дневник