Министерството на спорта работи за промяна на програмата за финансиране на федерациите. Служебният министър Андрей Кузманов даде заявка, че няма да има субективност при разпределението на средствата.

"Те (федерациите) ще получават това, което са изработили. Без субективен фактор. Ще има критерии - статистика, която доказва дали даденият спорт се развива, дали има резултати. Изготвени са девет коефициента, които ще са решаващи за финансирането. А не дали сте ми приятел и - хоп - вашата федерация получава милиони, а не върши нищо. Примери много има. Трудно някой ще ми опонира, защото имам много факти", каза Кузманов в интервю за "Марица".

До края на седмицата на сайта на министерството ще бъде качена за обществено обсъждане новата програма, по която федерациите ще кандидатстват за финансиране за 2022 г, се казва в отговор на пресслужбата на ММС до "Сега".

Въпросът за разпределянето на държавните средства сред федерациите се обсъжда от години. Предишният министър на спорта Красен Кралев често е изтъквал справедливостта в системата. Още с идването си обаче Кузманов, който ръководеше федерацията по модерен петобой, заговори за субективизъм.

"Новата програма е разработена на принципа на пълна прозрачност и ще бъдат приложени обективни фактори при финансирането на спортните федерации. След като програмата влезе в сила, ще започне подаването на документи за кандидатстване за финансиране. Министерството на младежта и спорта не дели спортните федерации на зимни, летни, олимпийски и неолимпийски", казват още от пресслужбата.

Преди дни федерацията по биатлон предупреди, че липса на средства може да попречи на България да има биатлонисти на олимпийските игри в Пекин. Веднага след това министерството обяви, че отпуска допълнително пари на федерацията.

Общо 1 млн. лева е осигурило ММС за федерациите към вече разпределените 27.5 млн. лева.

Дневник