"Левски" има най-младият отбор в българския футбол, докато "Лудогорец" е №1 сред използването на чужденци в Европа. Това показва месечен доклад на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory).

Анализирани са 31 първенства в Европа, като в изследването са попаднали 12 141 футболисти от 473 клуба.

По отношение на средната възраст от CIES съпоставят тази на отборите със средната за първенствата им. "Левски" е десети в Европа по този показател. Средната възраст на отбора, воден от Станимир Стоилов е 23.39 години, а тази на Първа лига - 25.79.

Датският "Нордселанд" има средна възраст на играчите си под 21 години, а украинския "Мариупол" е с 21.29.

В същата класация най-възрастен е "Пирин" - 29.55 години средно. Клубът от Благоевград е с близо 4 години по-голям от средната възраст за българския шампионат. В челото на тази класация е и "Царско село" - 28.19.

"Левски" е в челото и на друга от класациите - най-голям процент собствени юноши спрямо нивото за местното първенство. На "Герена" процентът на т.нар. "изградени в клуба" футболисти е 59.1%. Средното ниво за Първа лига е едва 20.6 процента.

Това е третата най-голяма разлика в Европа след тази между "Жилина" (79.2 спрямо 23.2 за местното първенство) и "Динамо" (Букурещ). "Черно море" също попада в класацията с 41.1% играчи, които са изградени в школата на клуба.

На другия край на таблицата е "ЦСКА 1948" като един от седемте клуба в Европа, който не използва нито един собствен юноша в първия си тим.

По отношение използването на чужденци спрямо средното ниво за шампионата "Лудогорец" е №1 в Европа. При десеткратния първенец процентът на чужденци е 80, а средно за Първа лига - 33.7%. С разлика между двете нива от 46.3% "Лудогорец" изпреварва "Атлетико" (Мадрид), "РБ Залцбург" и "Лил".

На другия полюс са "ЦСКА 1948" и "Арда", съответно с 3 и 11 процента.

Дневник