Люис Хамилтън и Макс Верстапен рискуват наказания преди спринтовата квалификация за Гран при на Бразилия тази вечер. Двамата пилоти, които са в битката за титлата във Формула 1, са разследвани от стюардите на пистата "Интерлагос", а международната федерация по автомобилизъм (ФИА), съобщи, че решенията са отложени за събота.

Нарушението, за което стюардите разследват Хамилтън, е много по-сериозно. Техническият делегат на Формула 1 има подозрения, че колата на световния шампионат не изпълнява изискванията за системата DRS, която увеличава скоростта. Според правилата максималната дистанция между двете крила в системата трябва да е 85 мм, докато подозренията са, че това разстояние е по-голямо в болида на "Мерцедес".

Техническият делегат съобщи, че е проверил крилата в системата и е отнесъл въпроса към стюардите, които обаче отложиха решението за събота, защото искат допълнителни доказателства. Ако нарушението бъде доказано, Хамилтън може да тръгне от последна позиция или от бокса в спринтовата квалификация - състезанието от 24 обиколки, което ще се проведе в събота.

Хамилтън, който спечели квалификацията в петък, вече има едно наказание от пет места на стартовата решетка в неделя заради смяна на двигателя.


Верстапен, който води с 19 точки пред Хамилтън в генералното класиране, също може да понесе санкция заради друго нарушение. В социалните мрежи се появи видео, на което се вижда как пилотът на "Ред бул" първо проверява с ръка задното крило на своята кола, а след това отива и прави същото с болида на Хамилтън. Правилникът гласи, че болидите може да бъдат проверявани само от официални служители, а пилотите нямат право да докосват коли на други отбори в тази зона от пистата. Все още не е ясно какво може да бъде наказанието на Верстапен.

Спринтовата квалификация започва в 21.30 ч. и ще бъде излъчвана по "Диема Спорт".

Дневник